A chili sin carne (chili hús nélkül) egy népszerű vega étel, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Ez a zöldséges chili csokoládéval kiegészítve szenzációsan finom! Nem túl csípős, így lehet bele tenni még több chiliport, vagy a végén chili pelyhet. Ideális hétvégi összejövetelekre, bulikra vagy családi étkezésekre, rizzsel, tortilla chipsekkel vagy tortilla tekercsben tálalva. A vegán verzióhoz alkalmazzunk növényi alapú „tejfölt” és sajt alternatívát.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 1 szál póréhagyma
- 10 db közepes gomba
- 2 szál sárgarépa
- 1 db chili
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 tk chili por
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- Kevés Whiskey
- 50 g étcsokoládé (minimum70% kakaó tartalmú)
- 1 konzerv vörös vesebab, lecsepegtetve
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- Tálaláshoz: tortilla, tejföl, reszelt sajt, apróra vágott korianderlevél
Elkészítés
- A hagymát, gombát, póréhagymát és a pirospaprikát falatnyi kockákra vágjuk. A sárgarépát apróra vágjuk.
- A chilit felaprítjuk (ha nem szeretnénk nagyon csípősre, akkor kimagozzuk és az ereket kivágjuk). A fokhagymát felaprítjuk..
- Kevés olajat egy vastag aljzatú lábasban felhevítünk. Hozzáadjuk a chiliport, római köményt, a füstölt paprikát és néhány másodpercig kevergetjük. Hozzáadjuk a hagymát, és alacsony hőfokon 10 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a csokoládét, fokhagymát és az apróra vágott friss chilit. Egy percig keverjük, majd adunk hozzá egy slukk whiskyt (vagy vörösbort), és hagyjuk buborékolni, hogy az alkohol elpárologjon.
- Hozzáadjuk a zöldségeket, jól megkeverjük, hogy a fűszerek alaposan bevonják a zöldségeket. 10 percig puhára pároljuk, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot. Felöntjük a konzerv paradicsommal, felforraljuk, majd hozzáadjuk a babot, és körülbelül 35 percig főzzük, amíg egy sűrű mártást kapunk.
- Koriander levéllel és esetleg egy kanál tejföllel és/vagy reszelt sajttal tálaljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu