A sajtos sült makaróni (mac & cheese) az egyik legnépszerűbb amerikai étel, ami legjobban hiányzik nagyon sok növényi alapú étrendet követőnek. Szerencsére manapság már rengeteg vegán sajt létezik – többségük még mindig messze áll az igazi sajt ízétől, de már kapható (normál áron!) néhány kimondottan finom termék. Ilyen pl a Violife Cheddar. Továbbá sajtos ízű mártásokat táplálkozási-élesztő pehely segítségével is lehet készíteni. Ez a vegán sajtos makaróni gluténmentes tésztával készült, de természetesen normál tészta is alkalmazható a recepthez. Tálaljuk ropogós zöldsalátával.
Hozzávalók
- 20dkg száraz makaróni tészta (lehet glutén-mentes)
- ½ hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 ág kakukkfű
- Frissen őrölt fekete bors
- 4 dl cukormentes növényi tej (zab, mandula vagy szója)
- 50g tejmentes margarin
- 35g kukoricaliszt vagy ételkeményítő
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 evőkanál táplálék-élesztő pehely
- 50 g vegán sajt, opcionális
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük.
- A makarónit a csomagon feltüntetett utasítás alapján megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
- Közben a hagymát kettévágjuk. A hagyma egyik felét és a fokhagymát meghámozzuk. Ezeket egy lábasba helyezzük és leöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet. Lassan felforraljuk. Amint elérte a forráspontot, kikapcsoljuk a tűzhelyt.
- Megolvasztjuk a margarint egy másik kis lábasban, hozzáadjuk a kukoricalisztet, és addig keverjük, amíg sűrű pépet kapunk. Hozzáadunk egy merőkanálnyi meleg tejet, és habverővel sima krémmé verjük. Ezt a tejbe keverjük, amit ismételten felforralunk, és alacsony lángon kb 10 percig rotyogtatjuk.
- Eltávolítjuk a hagymát, a fűszernövényeket és a fokhagymadarabokat. Belekeverjük a mustárt és a táplálék-élesztő pelyheket. Belereszeljük a vegán sajt felét. Sűrű mártássá redukáljuk a sajtos szószt. Ízlás szerint sózzuk, borsozzuk.
- A makarónit óvatosan a mártásba forgatjuk.
- A sajtos makarónit egy tepsibe átöntjük, a maradék sajtot ráreszeljük. (Zsemlemorzsával is megszórhatjuk, sokan így kedvelik).
- 20 percig aranybarnára sütjük a sütőben.
- Amikor a sajt megolvadt és buborékol a tepsi szélein, akkor jó.
- 5 percig pihentetjük, majd őrölt borssal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek