
A lasagne alapja a bolognai mártás, ami könnyen lehet növényi alapú, ugyanis az extrudált szójagranulátum nagyon hasonlít a darált húsra. A tölteléket előfőzhetjük (akár napokkal korábban), így a lasagne összeállítása nem túl időigényes. Ezt a vegán lasagne babbal kiegészítve egy egészséges, fehérjedús, rostokban gazdag recept, ami gluténmentes tésztalapokkal is elkészíthető. Tálaljuk ropogós zöldsalátával!
Hozzávalók
- 400 g növényi alapú szója granulát, beáztatva
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 szál sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 tk olasz fűszerkeverék
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 500 ml zöldség alapleves (pl paprika és aszalt paradicsom)
- 1 konzerv cannellini bab, lecsepegtetve
- 100 g zöldbab
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
- 12 db lasagne tészta (gluténmentes is lehet)
- Só, bors
- Reszelt vegán sajt
A basamel mártáshoz:
- 400 ml cukrozatlan növényi tej (pl zab, mandula vagy rizs)
- 1 db babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ fej hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 2 evőkanál bio élesztőpehely vagy reszelt sajt
- Só & bors
Elkészítés
- Félig elkészítjük a besamelt: a tejet egy kis serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a babérlevelet, fokhagymagerezdet és a hagymát. Amint felforr, lehúzzuk a tűzhelyről, lefedjük és félre tesszük pihenni.
- A szójagranulátumot a csomagon található utasítás szerint előkészítjük, majd kimérünk 40 dekát, amit félre tesszük.
- A hagymát, sárgarépát és a pirospaprikát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és puhára pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a pirospaprikát, majd 5 percig kevergetjük.
- Belekeverjük a fokhagymát, sűrített paradicsomot és a fűszerkeveréket. Néhány másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és az alaplevest.
- Felforraljuk, majd 15 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, és fedő alatt további 5 percig főzzük. Belekeverjük a szóját és a lecsepegtetett konzerv babot, majd az apróra vágott zöldpetrezselymet. Pár percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt. Pihentetjük.
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük, miközben befejezzük a besamel mártást.
- A hagymát, fokhagymát és a babérlevelet kivesszük a tejből. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a kukoricakeményítőt egy percig pirítjuk, majd hozzáadunk egy merőkanálnyi tejet. Addig keverjük, amíg csomómentes krémet kapunk. Adunk hozzá még tejet, ha szükséges. Ezt a sűrű, krémes pasztát a tejhez adjuk az élesztőpehellyel vagy a reszelt sajttal együtt, és óvatosan addig keverjük (alacsony hőfok felett), amíg egy sűrű, sima krémes mártást kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A szójás töltelék körülbelül egyharmadát egy mély tepsibe kanalazzuk, és egyenletesen elosztjuk. Lefedjük egy réteg tésztalappal.
- Ezt a két réteget megismételjük.
- A besamel mártás felét a tésztára öntjük.
- A maradék szójás tölteléket ráöntjük, egyenletesen elosztva, majd lefedjük a maradék tésztával.
- A besamel másik felét ráöntjük, majd reszelt vegán sajttal beborítjuk.
- Kb 35 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára sül, és a tepsi szélén bugyog a paradicsomos mártás.
- Tálalás előtt 5 percig pihentetjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
