Vegán karácsonyi süteményeket is lehet manapság könnyen készíteni, csupán növényi alapú termékeket kell használni tejtermékek helyett. Az angol mince pie előnye, hogy nincs benne tojás, így ez ideális alapsüti lehet tejmentes vagy vegán étrendet követők számára. A következő vegán karácsonyi pite titka az, hogy házi aszalt gyümölcs lekvárt használjunk. (íme néhány recept>>). Ami a tésztát illeti, használhatunk készre nyújtott linzer tésztát, vagy összedobhatjuk azt is magunk az alábbi recept alapján.
Hozzávalók
- 125 g liszt
- 55 g porcukor
- 55 g növényi alapú margarin
- 1 kis üveg aszalt gyümölcs lekvár
- Porcukor
Elkészítés
- A lisztet és a porcukrot egy nagy tálba szitáljuk, és a margarint rámorzsoljuk. Az ujjainkkal a margarint a lisztbe dörzsöljük, amíg durva zsemlemorzsára emlékeztető keveréket kapunk.
- Egy hideg kanállal tésztát formázunk, és folpack-ba csomagoljuk, majd 15 percre lehűtjük.
- A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. Egy sekély muffin vagy pogácsa sütőformát kiolajozunk.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb 3mm vastagságúra.
- Pogácsaszaggatóval (vagy egy kis bögrével) 12 db kört kinyomunk, aminek az átmérője legyen akkora, hogy kibélje rendesen a sütőforma mélyedéseket.
- A korongokat finoman belenyomjuk a sütőformába, és megtöltjük mindegyiket körülbelül 1 teáskanál aszalt gyümölcs lekvárral.
- Kb 20-25 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarna lesz.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk, porcukorral megszórva.
Kapcsolatos receptek