Maradék, szikkadt briósból remek desszerteket lehet készíteni. Példa erre ez a vaníliamártásban sült briós áfonyával, ami melegen és hidegen is tálalható. Remekül zár egy vasárnapi ebédet!
Hozzávalók
- 3 nagy briós zsemle (vagy 4 kicsi)
- Puha vaj
- 150 ml tejszín
- 200 ml tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 tk vanília esszencia
- 1 citrom, héjában
- 125 g áfonya (fagyasztható, de kiolvasztva)
Elkészítés
- A tejet, tejszínt és a cukrot egy serpenyőbe tesszük, és lassan felmelegítjük, amíg buborékok jelennek meg a felületén.
- Egy nagy tálban felverjük a tojást és a vaníliát.
- Folyamatos keverés közben a meleg tejet apránként a tojásos keverékre öntjük. Amikor sima, sűrű krémet kapunk, hozzáadjuk a citrom héját és félretesszük.
- Egy tepsit kikenünk vajjal.
- A briós zsemléket félbe vagy negyedekre vágjuk, majd mindegyik vágott oldalát megkenjük vajjal.
- Ezeket a tepsibe helyezzük úgy, hogy kissé átfedjék egymást.
- A tetejére szórjuk az áfonyát, majd leöntjük a vaníliakrémmel.
- 10 percig pihentetjük, közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A tetejére cukrot szórunk, ha ropogós, karamellizált felületet szeretnénk.
- A sütő közepén 35-40 percig sütjük.
- Amikor a teteje aranybarna és a krém éppen megdermedt (remegjen még!), akkor elkészült.
- Egyből tálalható, vagy hagyjuk teljesen kihűlni, és tegyük be a hűtőszekrénybe!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu