A következő tojásfészek gombával egy japán omlett recept húsvéti verziója. Fantasztikus előétel lehet egy húsvéti menüben, vagy különlegessé varázsolhat egy ünnepi villásreggelit..
Hozzávalók
- 2 ek szezámolaj
- 3 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg shiitake gomba
- 2 ek szójaszósz
- 1 tk nádcukor
- 1 tojás
- 1 csipetnyi só
- 2 tk wasabi majonéz
- 1 tk wasabi paszta
- 1 szál újhagyma
- 1 kis maréknyi babcsíra
- olaj
Elkészítés
- A gyömbért, fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A gombákat csíkokra vágjuk. Az újhagymát átlósan és vékonyan felszeleteljük.
- Egy wokban vagy serpenyőben a szezámolajat felforrósítjuk. Amikor füstöl, hozzáadjuk a gyömbér és fokhagyma szeleteket, kissé megbarnítjuk. Hozzáadjuk a gombát, két percig kevergetjük, majd felöntjük a szójaszósszal és meghintjük a nádcukorral. Egy percig kevergetjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
- A tojást kissé elkeverjük a sóval.
- Egy nagyobb, rozsdamentes acélból készült merőkanalat kiolajozunk, gáztűzhely lángja felett forróra melegítünk. Egy evőkanálnyi tojást szedünk bele, majd addig mozgatjuk, amíg a merőkanál belső felszínét a tojás betakarja. A merőkanalat a tűz fölé helyezzük.
- Amikor a tojás átsült – a széle kezd leválni a kanálról, felülete fényes – egy mini lapáttal vagy kenőkéssel óvatosan kiemeljük a merőkanálból.
- Ezt megismételjük a maradék tojással.
- 2-3 db fészket egymásba helyezünk, kikenjük a wasabival elkevert majonézzel, megtöltjük gombával, majd megszórjuk az újhagymával és babcsírával.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk előételként egy különleges húsvéti menüben – vagy ideális villásreggeli, brunch lehet az ünnepek alatt.
- Ha nincs gáztűzhelyünk, az omlettet süssük ki mini szilikon vagy fémkarikákba töltve egy serpenyőben. Töltsük meg, majd tekerjük fel!
- Lehetőleg japán szójaszószt és szezámolajat alkalmazzunk – ezek eltérnek a közép-kelet ázsiai termékek ízétől!
- Házilag készített majonéz helyett bolti majonézt is alkalmazhatunk. Ha nem kapható wasabi majonéz, akkor a receptet módosítsuk úgy, hogy 1 evőkanál (jó minőségű!) konyhakész majonézt keverjünk el kb 2 tk wasabi pasztával. Kóstoljuk meg – ne legyen túl csípős!
- A tojásfészek gombával egy különleges recept – tálalhatjuk egyéb ünnepi alkalmakra is, pl anyák napjára, évfordulóra, valentin napra.
Kapcsolatos cikkek
- Omlett receptek
- Húsvéti receptek
- Gombás receptek
- Japán receptek
- Japán omlett
Zest.hu