A konyhakész vagy palacsintásnál kapható gofrik általában tejjel és vajjal készülnek, amit tejérzékenyek nem ehetnek. Így érdemes befektetni egy gofrisütőbe. A házi készítésű gofri egyébként is egészségesebb és nagyon könnyen elkészíthető. Ez a tejmentes csokis gofri növényi alapú tejjel készül (én általában zab vagy mandula tej használok, de a kókusz, szója, rizs és mogyoró tej is jó). Továbbá vaj helyett olajat használok, azt is redukált mennyiségben. A cukrot sem viszem túlzásba, mert a szószok, feltétek is édesek. Tálaljuk kedvenc szószunkkal, kompóttal, gyümölcsökkel, mézzel stb.
Hozzávalók
- 15 dkg sütőporos liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 2 -3 evőkanál barnacukor, ízlés szerint lehet több is
- 2 evőkanál cukormentes, 100%-os kakaópor
- 2 nagy tojás
- 250 ml zab- vagy mandulatej
- 2 evőkanál növényi olaj (pl napraforgó, mogyoró, szőlőmag stb)
Elkészítés
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban.
- Verjük fel a tojásokat egy másik tálban, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Szitáljuk bele a lisztes keveréket, keverjük egy sima, súrű tésztává. (Fontos: a tészta legyen sűrűbb, mint a palacsinta tészta!)
- Adjuk hozzá az olajat, keverjük el megint.
- Melegítsük be a gofrisütőt. Amikor forró, kanalazzunk bele a tésztából, egyenletesen elosztva. Zárjuk le a készülék tetejét és hagyjuk a gofrikat megsülni, a készülék használati utasítása alapján. Kb. 4 gofrit kell lehet készíteni, kb 3-6 perc alatt, sütőtől függően.
- Tálaljuk ízlés szerint porcukorral, csokoládés mártással, kompóttal stb.
Kapcsolatos receptek
- Gofri receptek
- Csokis receptek