A kuglóf az egyik kedvenc süteményem, egyrészt mert nagyon finom, másrészt mert könnyen el tudom én is készíteni. Kaptam egy szép szilikon kuglóf formát, és ki akartam próbálni. Ez a tejmentes citromos kuglóf az egyik legjobb recept, amit kipróbáltam. Én teljes-kiőrlésű lisztet használtam, de normál liszt is jó.
Hozzávalók
- 2 csésze liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 4 tojás
- 1 csésze muscovado cukor
- 1 teáskanál vanília paszta
- 2 citrom reszelt héja
- 1 csésze olaj (vagy olvasztott tejmentes margarin)
- 1 és fél citrom leve
- A mázhoz: ½ citrom leve, porcukor
Elkészítés
- A sütőt 170 ° C-ra előmelegítem.
- A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverem.
- Egy másik tálban, elektromos habverővel, a tojást felverem és fokozatosan hozzáadom a cukrot. Amikor a krém laza és sima, hozzáadom az olajat, citromlét, vaníliát és a reszelt citromhéjat. Összekeverem, majd beleforgatom a lisztes keveréket.
- A tésztát a kuglóf formába öntöm (a szilikon formát nem kell kivajazni).
- A kuglófot egy sütőlapra helyezem, amit a sütő közepébe teszek.
- 30 percig sütöm, majd letesztelem egy fapálcikával, hogy átsült-e. Ha nem, akkor további 5-10 percig sütöm, amíg a sütemény rendesen átsült.
- A tortát 5 percig a formában hagyom hűlni, majd egy rácsra kifordítom.
- Amikor teljesen kihűlt, dekorálom.
- Összekeverem a citromlevet és a porcukrot ( kb 1-2 kanálnyit), majd a tortára kenem egy ecsettel. Amikor megdermedt, porcukorral meghintem. Néha citromhéjjal is dekorálom. Ha fehér vagy csíkos cukormázat szeretnénk, akkor több porcukrot kell adni a citromléhez.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu