A folyami rák nagyon népszerű élelem Svédországban, nyáron még rákpartikat is tartanak kräftskiva néven. Ez a svéd rákos tészta csak a rák farkát használja, ami konyhakészen a legtöbb szupermarketben kapható. Ez egy egyszerű, finom, laktató étel, amihez bármilyen szárított tésztát használhatunk, akár gluténmentes verziót is.
Hozzávalók
- 20 dkg tészta
- 1 kisebb hagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál növényi olaj vagy 1 kocka vaj
- 1 tk kukoricakeményítő
- ½ dl félédes fehérbor
- 1 dl tejföl vagy görög joghurt
- 1 csomag folyami rákfarok (125-150 g)
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2 evőkanál apróra vágott kapor
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint megfőzzük.
- Közben a hagymát az olajon vagy a vajban, körülbelül 5 percig, megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a bort és az étkezési keményítőt, majd addig pároljuk, amíg besűrűsödik.
- Óvatosan belekeverjük a joghurtot, hozzáadjuk a rákfarkokat, kaprot és a citromhéjat, valamint a citromlé felét. Ízlés szerint sózzuk-borozzuk, és addig keverjük, amíg a smártás sűrű és krémes lesz.
- A tésztát lecsepegtetjük, és a krémes mártásba forgatjuk.
- A maradék citromlével és az apróra vágott kaporral tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Gyors tésztaételek
- Rák receptek
- Görög joghurtos receptek
Zest.hu