A következő sütőtökös, batátás tészta ideális ebéd vagy vacsora lehet rohanós hétköznapokra, ugyanis nagyon gyorsan és egyszerűen összedobható. Ráadásul szuper egészséges is..
Hozzávalók
- 20 dkg tészta (penne)
- 20 dkg kockázott sütőtök
- 20 dkg kockázott édesburgonya
- 1 mogyoró hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db zsálya levél
- 2 ek fenyőmag
- 1 tk szárított chili pehely
- 2 ek reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés
- A sütőtököt és édesburgonyát megpucoljuk, 3 centis kockákra felvágjuk – 20 dekát kimérünk mindkettőből.
- Tésztától függően a zöldségeket és a tésztát forró vízben megfőzzük (lásd tippek). Ez kb 10 perc.
- A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk.
- Közben a hagymát felaprítjuk, a zsályát vékony csíkokra szeleteljük. Kevés olajat felmelegítünk, belepréseljük a fokhagymákat, hozzáadjuk a hagyma darabokat és zsálya szeleteket. Kb 5 percig világosbarnára sütjük.
- A tésztát és zöldségeket lecsepegtetjük, egy nagy tálba töltjük. Leöntjük a hagymás keverékkel, megszórjuk a fenyőmaggal és chili pehellyel. Belekeverjük a sajtot (ha alkalmazunk).
- Sózzuk, borsozzuk. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tészta: ha normál vagy teljes kiőrlésű tésztát alkalmazunk, azok főzési ideje 10-15 perc. Ezzel együtt főzhetjük a zöldségeket. Azonban ha rizs, hajdina vagy kukorica alapú tésztát főzünk (amely a lisztnél egészségesebb és glutén-mentes), azok főzési ideje kb 3-6 perc. Vegyük ezt figyelembe – azaz vagy főzzük meg félig a zöldségeket mielőtt a tésztát hozzáadjuk vagy főzzük külön vízben!
- A sütőtökös, batátás tészta szuper gyors ebéd vagy vacsora. Sajt nélkül passzol vegán, vegetáriánus, méregtelenítő étrendekbe – míg egészséges tésztával és sovány sajttal (pl kemény kecskesajttal) készítve egészséges és diétás étrend keretében is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu