A sütőtök és kukorica saláta egy pikáns őszi köret, amely vegetáriánus főétel is lehet. Fél óra alatt elkészül, az eredmény egy különleges ízű, ugyanakkor egészséges saláta..
Hozzávalók
- 1 nagy kanadai sütőtök (kb 1kg)
- 5 dkg tökmag
- 4 ek olívaolaj
- 2 tk Cajun fűszerkeverék
- 1 citrom reszelt héja és préselt leve
- 2 db csemege kukorica
- 1 ek méz
- 15 dkg vegyes zöldsaláta (rukkola, zsázsa, bébi spenót)
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.A sütőtököt megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd a húsát 3 centis kockákra felvágjuk. Ezeket egy tepsibe szórjuk, leöntjük 1 ek olajjal.
- A sütőtököt a sütőben puhára sütjük (ez kb. 30 perc). Az utolsó 10 percre rászórjuk a tökmagot, elkeverjük.
- Közben 1 ek olajat elkeverünk a fűszerkeverékkel és a citromlé felével. Ezzel megkenjük a kukoricákat, amiket a grill alatt barnára sütünk (ez kb. 15 perc). Kissé hűlni hagyjuk.
- A maradék olajat, citromlevet, citromhéjat és mézet elkeverjük.
- Egy éles késsel a kukorica szemeket levágjuk a csutkáról. Ezeket a sült sütőtökre szórjuk. Elkeverjük.
- Átszedjük a zöldségeket egy tálalóedénybe, sózzuk, borsozzuk, leöntjük az öntettel, majd beleforgatjuk a zöldsaláta leveleket.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként grillezett húsok mellé. Főétel is lehet egy vegán, vegetáriánus étrendben – ebben az esetben tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével, pitával.
- A cajun fűszerkeverék egy pikáns amerikai fűszerkeverék, delikben vagy kulinárisban kapható.
- Grillezés helyett a kukoricákat betehetjük a sütőbe (egy másik tepsiben) a sütőtök mellé – a sütésük kb 20-25 perc.
- A sütőtök és kukorica saláta nem csupán egy egyszerű, különleges étel, de szuper egészséges is, így kiváló diétás, egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu