A csirke tikka masala az egyik leghíresebb indiai étel, amely valójában egy skót verzió. Az igazai tikka csirke egy fűszeres szószban marinált csirke darabokból áll (a tikka szó darabokat jelent), amit nyársra húzva tandoor kemencében sütnek ki. Ez a csirke tikka kissé eltér a hagyományos ételtől, ugyanis egészben sütjük a csirkét. A tikka pasztát el lehet keverni joghurttal, így enyhébb lesz a fűszerezés. Tálaljuk naan kenyérrel és chutneyval.
Hozzávalók
- 1 egész csirke (kb 1,8 kg)
- 3 evőkanál Tikka paszta
- 1 közepes karfiol
- 1 kg burgonya
- 1 közepes dudhi (palacktök)
- Egy marék friss koriander apróra vágva
- 2 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tikka pasztával a csirkét bedörzsöljük, ügyelve arra, hogy a szárny és a láb réseit is befedje.
- A karfiolt megmossuk, a szárát eltávolítjuk,majd a rózsákat durván felvágjuk. Ezeket egy nagy tepsiben elrendezzük.
- A burgonyát megmossuk (nem kell meghámozni), és a karfiolhoz hasonló nagyságú kockákra vágjuk. A karfiolhoz adjuk.
- A dudhit meghámozzuk, 2 cm-es karikákra szeleteljük, és ezt is a tepsibe tesszük.
- A zöldségekre öntjük az ecetet és az olajat, sózzuk, borsozzuk, a koriander felével megszórjuk, majd kézzel alaposan átforgatjuk.
- A tepsire egy rácsot teszünk és erre ráhelyezzük a csirkét.
- A sütő közepén kb 1¼ órán át főzzük, miközben néhányszor megforgatjuk a zöldségeket.
- Néhány percig pihentetjük a csirkét, majd a maradék korianderrel megszórjuk és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu