A sült csirke remek főétel vasárnapi családi ebédekre, ugyanis könnyen elkészíthető, hiszen szinte magától sül. A következő sült csirke salottahagymával készül, amit balzsamecettel öntünk le. Tuti egyszerű és tuti finom.
Hozzávalók
- 1 csirke (1.5 kg – 2 kg)
- kb 3 dkg vaj vagy margarin
- 1 ek olívaolaj
- 10-15 fej salottahagyma
- 5 db babérlevél
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 ek balzsamecet
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A csirke lábszáráról a madzagot levesszük, a combokat kiengedjük (így könnyebben átsülnek).
- A vaj felével a csirkehúst bedörzsöljük majd lelocsoljuk az olajjal. Sózzuk, borozzuk.
- A salottahagymákat megpucoljuk és a csirke köré szórjuk a fokhagyma gerezdekkel (ezeket viszont nem kell megpucolni).
- A babérleveleket kissé megdörzsölgetjük (így az illóolaj felszabadul), majd a csirke köré és üregébe szórjuk.
- 1 órán keresztül sütjük.
- A csirkét a maradék vajjal bekenjük, majd lelocsoljuk a balzsamecettel. A salottahagymákat a keletkezett szaftban megforgatjuk. Kb 15 percig sütjük tovább.
- Amikor tiszta lé folyik a combokból, kivesszük a húst a tepsiből.15 percig lefedve pihentetjük.
- A hús felvágjuk, a hagymával és a balzsamecetes mártással tálaljuk.
Tippek
- A sütő másik polcát használjuk ki, és készítsünk valami érdekes sült zöldséget köretként. Kisebb sütőkben ha nincs erre hely, készítsünk párolt zöldségeket vagy salátát.
- A sült csirke salotta hagymával ideális családi ebédre, baráti vacsorára. Kissé édeskés íze miatt gyerekek is szívesen fogyasztják. A maradék pedig sok egyéb ételhez felhasználható – pl húsos salátákhoz.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu