Ha diétázunk vagy odafigyelünk az egészségünkre, érdemes befektetni egy spirálozóba. Könnyen használható, így finom ételeket készíthetünk vele se perc alatt. A híres olasz spagetti karamellizált hagymával isteni finom – de elég kalóriadús, főleg a tészta miatt. Ebben a receptben a spagetti felét cukkini tésztával helyettesítem, így a végeredmény jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. (Továbbá barna rizs tésztát használtam, ami szintén egészségesebb). A kecskesajtot ki lehet hagyni, vagy vegán fetával lehet helyettesíteni.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg spagetti (gluténmentes is jó)
- ¼ tk szárított chili pehely
- 1 evőkanál jó minőségű balzsamecet
- 1 teáskanál barnacukor vagy 1 evőkanál méz
- 1 nagy cukkini
- 5 dkg puha kecskesajt, morzsolva (opcionális vagy vegán is jó)
Elkészítés
- A hagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és lassú tűzön, gyakran kevergetve, puhára pirítjuk a hagymát körülbelül 10 percig.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, és további 5 percig főzzük.
- Közben a spagettit a csomagoláson található utasítás alapján megfőzzük. Lecsepegtetjük, 3 evőkanálnyi főzővizet megtartunk. A tésztát visszatesszük a lábasba, és lefedjük..
- Spirálozó segítségével a cukkinit vékony csíkokra szeleteljük.
- A megpuhult hagymához hozzáadjuk a chilit és a balzsamecetet, és hagyjuk egy percig buborékolni. Belekeverjük a mézet és karamellizáljuk a hagymát. Hozzáadjuk a cukkinit, lekapcsoljuk a tűzhelyt, majd óvatosan összekeverjük. Lefedjük és néhány percig pihentetjük, hogy a cukkini kissé megpárolódjon.
- A hagymás-cukkinis keveréket a tésztához adjuk, a megtartott főzővízzel együtt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Óvatosan elkeverjük.
- Kecskesajttal lemorzsálva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek