A sárga és a zöld felesborsó a hüvelyesek legegészségesebb fajtái. Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek. A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani. A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, alacsony glikémiás indexe stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást..
A zöld felesborsó és a sárgaborsó főzelék elkészítése azonos és roppant egyszerű. Az alábbi recept rántás nélkül készül, azaz lisztmentes – így lisztérzékenyek és diétázók által is fogyasztható.
Hozzávalók
- 25 dkg feles zöld vagy sárgaborsó
- 1 kis fej hagyma, aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1-2 sárgarépa, szeletelve
- 1 db babérlevél
-
1L alapleves
Elkészítés
- Előző nap áztassuk be a borsót.
- Szűrjük le a beáztatott borsót és mossuk át alaposan.
- A hagymát pirítsuk meg olívaolajban egy-két percig, adjuk hozzá a borsót és engedjük fel a levessel. Adjuk hozzá a sárgarépát, a babérlevelet és préseljük bele a fokhagymát.
- Fedő alatt főzzük pépessé kb 1 órán át. Nézzünk rá, kavarjuk meg néha-néha, ha szükséges, adjunk hozzá még levest vagy vizet.
- Amikor puha, vegyük ki a babérlevelet, és robotgéppel turmixoljuk össze.
- Díszítsük egy csipet paprikával, tejföllel vagy petrezselyem zöldjével.
Tippek
- Némely dietetikus szerint egészségesebb az, ha a feles borsót a saját áztatott levében főzzük fel (ebben az esetben áztatás előtt alaposan mossuk át). Mások szerint a hüvelyesek főzővizét többször át kell szűrni, ha nem akarunk felpuffadni a gázképződéstől!
- A fokhagymát a végén is bele lehet törni – nyersen. Így pikánsabb lesz az íze.
- A feles és sárgaborsó főzelék remek babaétel, de 2 évesnél fiatalabb gyerekek számára hagyjuk ki a sót ( a leves is legyen sómentes)
- A főzelék kiváló köret fasírozott, sült hús, kolbász, virsli mellé.
- A sárgaborsó főzelékbe reszelhetünk egy kis szerecsendiót, vagy adhatunk hozzá paprikát, mustárt, apróra vágott friss koriandert vagy petrezselyem zöldjét is.
A zöld felesborsó és a sárgaborsó főzelék egy egyszerű, finom és egészséges főzelék. Könnyen lefagyasztható, így ha dupla-tripla adagot készítünk, többszörös gyors vacsoráról gondoskodhatunk előre. További főzelék receptek>>