A sütőtök az őszi zöldségek egyike, amely nagyon finom levesek alapanyaga is lehet. Ilyen a pikáns sütőtök krémleves, amelyben a chili és gyömbér remekül felmelegítheti a szervezetünket hideg napokon. Továbbá a három említett alapanyag miatt a leves kimondottan egészséges is..
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 hagyma (aprítva)
- 1 fokhagyma (aprítva)
- 1 ek gyömbér (aprítva)
- 1 piros chili (magozva, erezve, aprítva)
- 2 ek aprított koriander
- 1 babérlevél
- 1 kg sütőtök
- 6 dl zöldségleves
- Só, bors
- Tálaláshoz: tejszín vagy krémes joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A sütőtököt hámozzuk meg, magtalanítsuk, majd vágjuk fel 2-3cm-es kockákra.
- Forró olajban dinszteljük meg az aprított hagymát és fokhagymát. Kb 3-4 perc múlva adjuk hozzá a gyömbért, chilit, babérlevelet, koriandert és a sütőtök darabokat. 3 percig süssük tovább, állandó kevergetés közben.
- Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel. A keletkezett habot távolítsuk el egy lapos szűrővel, majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt 25 percig rotyogtassuk tovább.
- Amikor a sütőtök puha, kapcsoljuk le a tűzhelyt, hagyjuk hűlni néhány percig. Dobjuk el a babérlevelet, majd robotgéppel turmixoljuk krémessé a levest. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint – ha szükséges, melegítsük fel tálalás előtt.
- Tálaljuk 1-2 kanál tejszínnel vagy krémes joghurttal.
Tippek
- Fogyaszthatjuk elő vagy főételként is.
- Tálaljuk péksüteménnyel vagy crostini szeletekkel.
- Remek méregtelenítésre – továbbá mindenki számára, aki diétázik, fogyókúrázik vagy egészséges életmódot él.
- A leves kissé pikáns, de nem erős – aki erősen szeretik, adhat több chilit hozzá, vagy a végén ízesítheti paprikakrémmel.
- A pikáns sütőtök levest különösen ajánljuk gyerekek számára, de bébiételként is megfelel (chilit mellőzzük).
- A pikáns sütőtök krémlevest akár batátával is elkészíthetjük. Egyéb egészséges levesek>>
Zest.hu