
Ez a paradicsom és édesburgonya krémleves babbal egész évben finom. A téli hónapokban passzírozott paradicsommal vagy konzerv paradicsommal készíthetjük el, nyáron pedig lehetőleg friss, érett paradicsomot használjunk (kb. 500g). Friss péksüteménnyel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál zellerszár
- 1 nagy szál sárgarépa
- 1 tk szárított oregánó vagy olasz fűszernövénykeverék
- 3 db közepes édesburgonya
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 500 ml passzírozott paradicsom (passata) ) vagy 1 konzerv aprírott paradicsom vagy 1-2 kg friss paradicsom, aprítva
- 500 ml zöldség alapleves
- 1 marék friss koriander vagy petrezselyemlevél
- 1 konzerv fehér bab, pl cannellini
Elkészítés
- Meghámozzuk, majd felaprítjuk a fokhagymát és a hagymát.
- Az édesburgonyát és a sárgarépát meghámozzuk és felkockázzuk. A zellert is apróra vágjuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd a hagymát, zellert, fokhagymát és a sárgarépát 5 percig óvatosan megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és az alaplevest.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt, 20 percig rotyogtatjuk.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzáadjuk a friss fűszernövényt.
- Bot-turmixgéppel addig pürézzük a levest, amíg sima és krémes nem lesz.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, újra melegítjük, ha szükséges, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
