A következő orosz krémtorta egy hagyományos sütemény, amit az oroszok prágai tortának hívnak. Nagyon finom, kissé édes, de hatalmas sikert aratott gyerekek, felnőttek körében egyaránt egy születésnapi bulin. Elkészítése nagyon egyszerű, még kezdők számára sem lesz kihívás..
Hozzávalók
- 1 pohár cukor
- 4 ek kakaópor
- 1 tojás
- 1 pohár hideg tej
- 1 ek olvasztott vaj vagy margarin
- 2 tk sütőpor
- 2 pohár liszt
- Néhány csepp vaníliaesszencia
Krémhez
- 1 pohár cukor
- 5 tojás
- Fél liter tej
- 3 ek liszt
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A krémhez a hozzávalókat felmelegítjük, sűrű krémmé főzzük. Néhány csepp vaníliával ízesítjük, hűlni hagyjuk, majd 2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- A cukrot, vaníliaeszenciát és sütőport elkeverjük, majd a vajat belekeverjük, végül a lisztet.
- A masszát egy kivajazott tortaformába töltjük, a tetejét elegyengetjük. A bemelegedett sütőben kb 45 percig sütjük.
- A formában 10-15 percig pihentetjük, majd rácson hűlni hagyjuk.
- A tortát kettévágjuk (horizontálisan), majd az alsó felét egy dísztálra helyezzük, és tojáskrémmel megkenjük, a felső felet óvatosan rányomjuk. A maradék krémet a torta tetejére öntjük, hagyjuk lecsurogni a torta oldalán. A keletkezett morzsát a torta tetejére szórjuk.
Tippek
- Az orosz mérés csésze helyett pohárral történik, egy pohár 2 dl-es poharat jelent.
- A torta ideális gyerekzsúr, születésnapi, névnapi és egyéb ünnepi alkalmakra.
- A maradék remekül kísér egy délutáni teát!
- A krém készítésénél fontos, hogy folyamatosan keverjük, és ne engedjük forrni. Ha összefutna, ne aggódjunk, megmenthető – lásd vaníliakrém tippek.
- Allergia tippek: a liszt lecserélhető glutén-mentes lisztre, tej helyett zab vagy rizstej is alkalmazható.
- Az orosz krémtorta elkészíthető kakaópor nélkül is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu