
Ez a narancsos-kókuszos zabpehely muffin egészséges, vegán és gluténmentes is, ha megfelelő zabpelyhet használunk. A fő elem a kókusz – ezért kókusztejet, -lisztet, -cukrot és -reszeléket használunk a receptben. A növényi olajat is lehet kókuszzsírral helyettesíteni, így még intenzívebb lesz az íze. Ezek a muffinok elkészíthetők forrólevegős fritőzben (air fryer) is, 180 fokra és 20 percre állítva.
Hozzávalók
- 2 db vérnarancs vagy normál narancs
- kb ½ csésze kókusztej (nem konzerves)
- 1 tk őrölt lenmag
- ½ teáskanál fahéj
- 1 tk vanília esszencia
- ½ csésze kesudió
- 1 csésze hengerelt zabpehely
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 tk sütőpor
- 2 evőkanál kókuszcukor
- 2 evőkanál kókuszliszt
- ½ csésze kókuszreszelék
Elkészítés
- A narancsokat megpucoljuk.
- A narancsot, kesudiót, tejet, vaníliát és a fahéjat egy turmixgépben pürézzük.
- Hozzáadjuk a lenmagot, és 5 percig pihentetjük.
- Hozzáadjuk a zabpelyhet és néhány másodpercig pürézzük.
- Egy keverőtálba átöntjük a masszát.
- Hozzáadjuk a kókuszcukrot és a kókuszlisztet, majd óvatosan összekeverjük.
- Belekeverjük a kókuszreszeléket.
- Ha túl sűrű a keverék, adunk hozzá még tejet. Ha túl híg, akkor adunk hozzá még kókuszlisztet. A tésztának sűrűnek, de könnyen önthetőnek kell lennie.
- A masszát egy muffinsütő papírkosárkákkal kibélelt mélyedéseibe kanalazzuk, vagy szilikon muffinformákba töltjük.
- A muffinokat 25 percig, 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- 5 percig hűlni hagyjuk, majd egy rácsra áttesszük őket, hogy teljesen kihűljenek.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
