A dhal vagy dal egy indiai főzelékszerű alapétel, amely világszerte népszerű. Általában lencsével készül, de a mungó bab is felhasználható hozzá. Ez a mungó dhal verzió vegán, szuper egészséges, laktató és nagyon könnyen elkészíthető. Párolt basmati rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk, vagy egy indiai menü keretében.
A fűszerkeverékhez:
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt kurkuma
- ½ teáskanál chili por
- ½ teáskanál fekete bors
- 2 kardamom (zúzott)
A dhalhoz:
- 200 g mungó bab
- 750 ml zöldség alapleves
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelyk friss gyömbér
- 1 nagy sárgarépa
- 1 szál zellerszár, apróra vágva
- 2 nagy marék bébispenót
- 1 marék korianderlevél, apróra vágva
- Friss citrom- vagy zöldcitrom leve a tálaláshoz
Elkészítés
- A mungóbabot egy éjszakán (vagy legalább 6 órán) keresztül beáztatjuk majd lecsepegtetjük.
- Egy lábasba tesszük, felöntjük az alaplevessel, és felforraljuk. Lejjebb állítjuk a hőfokot, és 45 percig fedő alatt főzzük.
- Közben a fűszereket egy serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk egy percig, amíg illatosak lesznek, majd félretesszük egy kis edényben.
- A hagymát, fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert pedig felkockázzuk.
- Egy evőkanál kókuszolajat vagy növényi olajat felhevítünk a serpenyőben, és 5-8 perc alatt puhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd 3 percig kevergetjük.
- 25 percnyi főzés után a sárgarépát, zellert és a pirított hagymás keveréket a babhoz adjuk.
- Fedő alatt 20 percig főzzük. Adunk hozzá még alaplevest, ha a dhal túl sűrű.
- Vízzel leöblítjük a spenótot és a dhalba keverjük. Lefedjük, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és 5 percig pihentetjük, hogy a spenót megfonnyadjon. Belekeverjük az apróra vágott koriandert.
- Megkóstoljuk a dhalt és ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Ha csípősen szeretnénk, tegyünk bele chilipelyhet is.
- Citrom/lime karikával díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu