
Ez a mexikói sült csirke sütőtökkel és édesburgonyával készül, így már csak egy kis saláta vagy savanyúság szükséges a tálalásához. Ideális családi vasárnapi ebédre vagy vendégváró alkalmakra ősszel és télen. A maradék felhasználható tortilla töltelékként.
Hozzávalók
- 1 közepes egész csirke (kb. 1,5–2 kg)
- 1 zöldcitrom
- 2 lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- ½ sütőtök
- 2 közepes édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál paprika
- 1 evőkanál chipotle paszta
- 1 teáskanál sűrített paradicsom
- Tálaláshoz: friss koriander levelek
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A zöldcitromot félbevágjuk.
- A csirkét egy nagy tepsibe helyezzük, majd a zöldcitrom egyik felét és egy gerezd fokhagymát az üregébe teszünk.
- Az olajat elkeverjük a paprikával, sóval és borssal, és ezzel dörzsöljük csirkét.
- A csirkét 30 percig sütjük.
- Közben nagy darabokra vágjuk a sütőtököt és az édesburgonyát. A hagymát 4 gerezdre szeleteljük.
- Ezeket és a fokhagyma gerezdeket (kissé összetörve) egy nagy tálba tesszük, és hozzáadjuk a chipotle pasztát, az olajat és sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd belecsavarjuk a zöldcitrom levét. Jól elkeverjük a zöldségekkel, pácolni hagyjuk.
- 30 perc sütés után a csirkét kivesszük a sütőből, és a zöldségeket a csirke köré szórjuk. A pácot megtartjuk.
- A csirkét és zöldségeket további 30 percig sütjük, majd a páccal megkenjük a csirke bőrét.
- További 20-30 percig sütjük. Ha szükséges, fóliával lefedjük.
- A csirke combjainál egy tűvel leellenőrizzük, hogy átsült-e rendesen. Ha tiszta lé folyik ki, akkor kész van.
- A csirkét egy nagy tányérra tesszük, fóliával majd konyharuhával lefedjük, és 10 percig pihentetjük.
- A zöldségeket eközben a kikapcsolt sütőben pihentetjük.
- A csirkét felvágjuk és a zöldségekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
