Ez a málnás-almás morzsatorta remek sütemény az őszi hétvégéken. Könnyen elkészíthető, és használhatunk gluténmentes lisztet illetve zabpelyhet is. A recepthez tejmentes margarin is megfelel. Tálaljuk melegen vaníliakrémmel, vagy szobahőmérsékleten (pl délutáni teához vagy délelőtti kávé mellé!)
Hozzávalók
A morzsás feltéthez:
- 30 g fehér liszt
- 30 g zabpehely
- 30 g tejmentes margarin vagy vaj
- 30 g muscovado cukor
- 1 teáskanál fahéj
A tortához:
- 1 nagy vagy 2 kisebb zöldalma
- 100 g puha vaj vagy tejmentes margarin
- 100 g világos barna cukor
- 3 db tojás
- 180 g sima liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 50 g őrölt mandula
- 150 g málna
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
- A málnát megmossuk, konyhai papírtörölközőn felitatjuk.
- A morzsához szükséges lisztet és a zabot összedörzsöljük a margarinnal/vajjal, majd beleforgatjuk a cukrot és a fahéjat. Félretesszük.
- Az almát meghámozzuk és kimagozzuk, majd a húsát vékony szeletekre vágjuk.
- A margarint/vajat és a cukrot habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük.
- A lisztet és a sütőport a vajkrémbe szitáljuk, és óvatosan összekeverjük. Belekeverjük a darált mandulát és a vaníliát.
- A tészta felét az előkészített tortaformába öntjük egyenletesen elosztva, majd befedjük az almaszeletek felével.
- A maradék tésztát rákanalazzuk az almára, és ráteszünk még egy réteg almát, majd rászórjuk a málnát.
- A morzsával egyenletesen lefedjük a torta tetejét.
- Körülbelül 50-60 percig sütjük, amíg a tortába szúrt tű vagy fogpiszkáló tisztán jön ki.
- A formát kivesszük a sütőből. Hagyjuk néhány percig hűlni, majd a tortát áttesszük egy rácsra.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu