A Masoor dal (lencsefőzelék) a hétköznapi indiai konyha egyik alapétele. Vörös lencséből készül, fűszerezett hagymával és fokhagymával elkeverve. Nagyon finom, vegán, egészséges és könnyen elkészíthető. Ezúttal egy nagy édesburgonyát és sárgarépát tettem a főzelékbe és hígabbra készítettem – így egy pikáns lencse és édesburgonya dhal leves lett belőle. Naan kenyérrel tálaltam.
Hozzávalók
- 200 g vöröslencse
- 1 liter viz
- 4 cm friss gyömbér, két részre vágva
- 3 cm-es kurkuma gyökér, két részre vágva
- 1 nagy édesburgonya
- 1 sárgarépa
- ½ teáskanál só
A tadkához:
- 2 evőkanál olaj
- 1 lilahagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeleteve
- 1 tk római köménymag
- 1 tk garam masala
- ¼ teáskanál chili por
- 1 tk bors
- 1 tk curry levél
- 1 tk mustármag
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ teáskanál tengeri só
Elkészítés
- Meghámozzuk és két részre vágjuk a gyömbért és a kurkumát. Az édesburgonyát és a sárgarépát meghámozzuk és apró darabokra vágjuk.
- A lencsét alaposan leöblítjük, majd egy lábas vízbe tesszük. Felforraljuk, a keletkezett habot leszűrjük, majd hozzáadjuk az édesburgonyát, sárgarépát, kurkumát és a gyömbért. Újra felforraljuk, lejjebb állítjuk a hőfokot, és alacsony hőfokon, fedő alatt kb. 35 percig főzzük, időnként megkeverve.
- Amikor a lencse puha és krémes, lekapcsoljuk a tűzhelyt. Botturmix segítségével addig pürézzük, amíg egy kissé szemcsés krémes levest kapunk. Ízesítjük sóval, borssal.
- A tadka elkészítése: egy kis serpenyőben az olajon puhára pirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a fűszereket, és alacsony hőmérsékleten pár percig pirítjuk. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot.
- A tadkát a levesbe keverjük. Ha túl sűrű, adunk hozzá még vizet. Megkóstoljuk, és ízlés szerint kiegészítjük a fűszerezést.
- Melegen, apróra vágott korianderrel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu