Minden kínai menüben szerepel legalább egy zöldséges fogás, amit általában a húsok-halak és rizs mellett fogyasztunk. Ideálisan kínai zöldségekkel készítjük, de ha nincs, Európai zöldségeket is alkalmazhatunk. A wokban készült zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, így hagyjuk utoljára, és tálaljuk frissen.
Hozzávalók
- 1 ek mogyoró olaj
- 2 cm gyömbér (aprítva)
- 2 fokhagyma (aprítva)
- 1 salotta hagyma, vagy 3 újhagyma (aprítva)
- ½ chili paprika (aprítva)
- 1 ek osztrigaszósz
- 1 tk kínai rizsecet (vagy sherry)
- 1 tk szójaszósz
- 1 zacskó kínai zöldség keverék
Elkészítés
Az olajat öntsük a forró wokba, és amikor füstöl, adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát, hagymát és chilit. Kevergessük 20 másodpercig. Adjuk hozzá a zöldségeket majd a szószokat, és 3-5 percig süssük át gyorsan, közben folyamatosan kevergessük egy falapáttal, vagy pálcikákkal. Egyből tálaljuk.
Tippek
-
Ha nem találunk kínai zöldségkeveréket, a köv zöldségeket alkalmazzuk: 1 marék zöldbab, 1 kínai káposzta (pak choi) vagy káposzta, 1 marék babcsíra, 1 marék mangetout, 2 sárgarépa – de akármi jó, ami a hűtőben vagy kamrában van, pl kiváló a kaliforniai paprika, cukkini, póréhagyma, spárga, zöldborsó, újhagyma stb. Többet a kínai alapanyagokról>>
-
A zöldségeket hosszában aprítsuk, és vágjuk hosszú, vékony csíkokra.
-
Az osztrigaszósz ki is hagyható, ha éppen nincs kéznél
-
Tálaljuk köretként, vagy fogásként egyéb kínai ételek mellé
-
Készíthetünk mini saláta csészéket is – kis saláta levelekbe bugyolálva, hasonlóan, mint a kínai zöldség saláta receptünk.