A kávés fagyi ideális kávépótló lehet meleg nyári napokon, de remekül zárhat egy vendégváró ebédet vagy vacsorát is. Elkészíthető őrölt kávéval vagy kávébabbal is, attól függően, hogy miképp szeretjük a fagylalt állagát.
Hozzávalók
- 6 dl habtejszín
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 ek frissen őrölt kávé
Elkészítés
- A habtejszínt felmelegítjük a kávéval.
- A tojássárgájákat és a cukrot egy nagy tálban elektromos habverővel világos krémmé verjük, majd folyamatosan habarás közben hozzáöntjük a forró tejszínt. Visszaöntjük a lábasba, és folyamatos kevergetés közben, alacsony hőmérsékleten, sűrű krémmé főzzük. Fontos, hogy ne forrjon fel, mert akkor összefut. Amikor a krém egy fémkanál hátára ráragad, akkor lehúzhatjuk a tűzhelyről.
- Amikor a krém teljesen kihűlt, fagyasztógépbe tesszük és követjük a használati utasítást – vagy átöntjük egy lapos, fagyálló tálba és a mélyhűtő leghidegebb részébe helyezzük (lefedve). Óránként egy elektromos habverővel eldolgozzuk – legalább 3-4-szer.
Kávébabos verzió: 5 dkg eszpresszó kávébabot felmelegítünk a habtejszínben, pihenni hagyjuk 30-60 percig, majd leszűrjük (és jól átnyomogatjuk át egy szitán). Felmelegítjük és folytatjuk a 2. lépést.
Tippek
- Ha nem szeretjük a kávészemcséket a fagyiban, akkor szűrjük le a kávés habtejszínt, mielőtt a tojáskrémre öntjük, vagy kövessük a kávébabos verziót.
- Csakis kiváló minőségű kávét alkalmazzunk!
- A krém sűrűsítését gőzfürdő felett is el lehet végezni, így kevesebb az esély arra, hogy felforr és összefut. Ha mégis összecsomósodna vagy összefutna, nem kell aggódni, megmenthető – tippek a vaníliakrém cikkünkben találhatók.
- Az elkevert krémhez adhatunk ½ tk vaníliaeszenciát vagy 1 ek Amarettot is.
- A krém kihűlésekor érdemes a tetejét közvetlenül lefedni fóliával, így nem dermed meg.
- A habtejszínt helyettesíthetjük sűrű tejszínnel és zsíros tejjel fele-fele arányban.
- Fagyasztás közben adhatunk hozzá kb 10 dkg jó minőségű étcsokoládét, pici darabokra törve.
- Tálalás előtt félórával tegyük át a hűtőszekrénybe, így lágyabb lesz a fagylalt.
- A kávés fagyi nagyon finom reszelt csokival megszórva vagy csokis szósszal leöntve, ostya, tölcsér vagy keksz kíséretében. Fagyi öntetek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu