A következő chutney (fűszeres lekvár) remek ünnepi ínyenség, ideális karácsonyi ajándékként is. A karácsonyi chutney elkészítése roppant egyszerű, továbbá változatosan felhasználható sajtok, sültek, felvágottak mellé.
Hozzávalók
- 75 dkg zöldalma
- 1 közepes vöröshagyma
- 50 dkg vörösáfonya
- 15 dkg magozott datolya
- 2 mandarin vagy klementin
- 35 dkg világos nádcukor
- Fél tk őrölt szegfűszeg
- Másfél tk őrölt fahéj
- Negyed tk erős paprika
- Fél liter fehérborecet
- 1 tk só
Elkészítés
- Az almákat megpucoljuk, magházakat eltávolítjuk, kockákra vágjuk.
- A hagymát durvát felaprítjuk.
- A mandarinok héját lereszeljük, húsából a levet kinyomjuk, majd durván felaprítjuk. A mandarinlevet is megtartjuk.
- Mindent egy nagy, nehéz aljzatú lábasba töltünk, felforraljuk, majd fedő alatt, nagyon alacsony hőfokon kb 1 órán át pépessé főzzük. Akkor jó, amikor egy sűrű, ragdós lekvárt kapunk.
- Közben 9 x 2dl vagy 8×2.5dl kis lekváros üvegeket sterilizálunk, hűlni hagyjuk.
- Az elkészült lekvárt az üvegekbe töltjük, jól lezárjuk.
Tippek
- A lekvár akár 2-3 hónappal karácsony előtt már elkészíthető, és egy évig is eltart hűvös helyen tárolva.
- Fogyasszuk karácsonyi sültek mellé (pl sült pulyka) vagy kéksajt kísérőjeként (pl stilton).
- Felhasználható szendvicsekben is hideg sültek, felvágottak mellé.
- Ideális parti falatok készítéshez – pl leveles tészta falatok készítéshez ( csupán töltsünk meg egy négyzetre vágott tésztát a lekvárral és kék sajttal vagy fetával, hajtsuk félbe, kenjük meg a tetejét tojással, majd 200 fokon 10-15 percig süssük barnára).
- A karácsonyi chutney szuper karácsonyi ajándék lehet barátok, rokonok, ismerősök számára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu