
Egy kenyérsütőgép megkönnyíti a kalács készítését, hiszen a kelesztést, gyúrást elvégzi helyettünk. Ez a kalács kenyérsütőben készül, pontosabban csak a tésztája, amit összefonunk és a sütőben kisütünk. A kalács könnyen tejmentes lehet, ha növényi tejet és vajat használunk. Ideális reggelire mézzel – vagy főtt sonkával és főtt tojással húsvét alatt.
Hozzávalók
- 250 ml tej vagy növényi tej
- 50 g vaj vagy tejmentes margarin (olvasztott)
- 2 db tojássárgája
- 500 g liszt
- 1 teáskanál só
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10g)
- 1 csomag (7g) instant élesztő
A mázhoz:
- 50 ml tej vagy növényi tej
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés
- A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük.
- A gépet DOUGH (dagasztó) programra állítjuk, amely megdagasztja és megkeleszti a tésztát.
- Amikor a program véget ér (kb. 90-110 perccel később), a tésztát egy nagy, enyhén lisztezett vágódeszkára tesszük.
- A tésztát három részre osztjuk, majd mindegyiket 30 cm hosszú rúdra sodorjuk.
- Az egyik végüknél összetapasztjuk őket, majd szorosan összefonjuk és a másik végeket is összenyomjuk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire áttesszük, majd a tetejét megkenjük a máz felével.
- 170 C fokra előmelegített sütő közepén kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Kivesszük a sütőből, és megkenjük a mázzal.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd felszeleteljük.
Kapcsolatos receptek
- Egyszerű húsvéti sütemények
- Húsvéti receptek
- Kenyérsütő receptek
Zest.hu
