Maradék sült kacsából finom ételeket készthetünk. Például ez a kacsával és kéksajttal töltött sütőtök egy könnyű, laza főétel lehet karácsony után, az újév előtti héten. Használhatunk másféle gombát, vagy adhatunk hozzá maradék (főtt) zöldségeket, például sárgarépát, babot, kelbimbót, brokkolit stb. Rizzsel, főtt burgonyával vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 nagy kanadai sütőtök
- ½ bögre apróra vágott shiitake gomba
- 1 fej lilahagyma
- 1 evőkanál apróra vágott rozmaring
- 1 bögre maradék sült kacsa
- ½ bögre maradék kacsasült mártás
- Só és bors
- 50 g Stilton vagy hasonló sós kéksajt
- Tálaláshoz: apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A sütőtököt hosszában félbevágjuk, majd kikanalazzuk a magokat és a rostos membránt.
- Mindkét felét bedörzsöljük kevés olajjal, és egy tepsibe tesszük.
- Körülbelül 30 percig sütjük, vagy amíg egy villa könnyen átszúrható a húson.
- A tepsit kivesszük a sütőből, és hagyjuk a sütőtök feleket kihűlni.
- Közben a hagymát vékonyan felszeleteljük.
- Egy serpenyőben kevés olajat felhevítünk, majd ebben puhára pároljuk a hagymát és a rozmaringot. Hozzáadjuk a felaprított kacsahúst, az apróra vágott gombát és a kacsamártást. (Ha nincs maradék mártás, akkor csirke alaplevest adunk hozzá.)
- Amikor a sütőtök langyosra hűlt, kikanalazzuk a húsát, vékony, kb 5mm vastag, burkot hagyva a bőr felett.
- A kikanalazott húst egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a hagymát és a kacsát. A sajt nagy részét rámorzsoljuk, és jól összekeverjük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tehetünk bele egy-két csipet chili pehelyt is.
- Ezt a keveréket a sütőtök üregekbe kanalazzuk, majd rászórjuk a maradék sajtot.
- A tepsit a sütőbe tesszük, és még 10-15 percig sütjük, vagy amíg a sajt megolvadt.
- A tetejére szórjuk a zöldpetrezselyem leveleket, és melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu