A következő japán paradicsomos tésztasalátát kissé megbolondítottuk balzsamecettel – amitől a paradicsom nem csupán ragadós lett, de egy édes-savanyú mártás is keletkezett. Elkészítése nagyon egyszerű, de fontos az alapanyagok minősége.
Hozzávalók
- 3 ek japán szójaszósz
- 1 ek japán szezámolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek zöldcitrom frissen préselt leve
- 20 dkg soba (vagy teljeskiőrlésű udon) tészta
- 1 ek olaj
- 25 dkg koktélparadicsom, felezve
- 2 tk barnacukor
- Egy maréknyi menta levél, aprítva
- 2 ek szezámmag, pörkölve
Elkészítés
- A szójaszószt elkeverjük a szezámolajjal, zöldcitrom levével és a balzsamecet felével. Félretesszük.
- A tésztát a használati utasítás alapján megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Amikor teljesen lehűlt, egy nagy tálban elkeverjük a félretett öntettel.
- Az olajat felmelegítjük, a paradicsomokat 3-4 percig átsütjük. Hozzáadjuk a maradék balzsamecetet, cukrot és mentaleveleket. Kb 1 percig karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk. Belekeverjük a tésztába.
- Tálalás előtt megszórjuk szezámmaggal.
Tippek
- Fogyasszuk főételként egy vegán, diétás vagy egészségtudatos étrend keretében, de lehet saláta vagy köret is grillezett, sült halak mellé. Különösen passzol egy japán menübe.
- A japán szószokat ne cseréljük le kínaira – teljesen más az ízük. A balzsamecet viszont helyettesíthető Mirin-nel.
- Ha igazi soba tésztát alkalmazunk (ami 100%s hajdina lisztből készül), azt lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
- A japán paradicsomos tészta saláta finom és különleges, elkészítése viszont szuper egyszerű.
Kapcsolatos cikkek
- Tészta receptek
- Japán receptek
- Saláták
- Köretek
Zest.hu