A klasszikus áfonyaszósz vagy áfonya mártás nem hiányozhat az angolszász karácsonyi ünnepi menüből. Nagyon egyszerű elkészíteni, és remekül passzol sült kacsához, pulykához és libához, a maradék pedig felhasználható sajtokhoz, süteményekhez, desszertekhez. Ez a gyömbéres-mandarinos áfonya mártás egy pikáns verzió, amit akár 3 nappal az ünnepi étkezés előtt el lehet készítheti, és a hűtőben tárolni. Le is fagyasztható! Szirupban eltett gyömbér delikben kapható „gyömbér golyócskák szirupban” név alatt.
Hozzávalók
- 250 g friss vagy fagyasztott vörösáfonya
- 2 db szirupban eltett gyömbér
- 3 mandarin leve
- 1 kis fahéjrúd
- 1 csillagánizs
- 3 evőkanál muscovado cukor
Elkészítés
- A gyömbért apró kockákra vágjuk.
- Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük, a túl puha szemeket kidobjuk.
- Egy vastag aljzatú lábasba szórjuk az ép áfonyákat.
- Hozzáadjuk a gyömbért és egy evőkanál szirupot a befőttes üvegből (vagy kettőt, ha igazán pikánsan szeretnénk).
- Kifacsarjuk a mandarin levét, és az áfonyához adjuk, majd kikanalazzuk a húsát, és durván felaprítjuk. Ezeket hozzáadjuk az áfonyához, majd a cukrot és a fűszereket is.
- Jól összekeverjük, majd körülbelül 10 percig főzzük, amíg az áfonya megpuhul, a szósz pedig sűrű és ragacsos lesz.
- Hagyjuk kihűlni, majd tálalásig a hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek