A baba ganoush hagyományosan parázson sült padlizsánból készül, ami a különleges füstös ízt adja neki. A másik híres mediterrán étel, a hummus, csicseriborsóval készül. Ez a grillezett padlizsán humusz ennek a két híres mártogatósnak a fúziója. Tálaljuk arab laposkenyérrel, pitával, vagy rágcsálnivalókkal!
Hozzávalók
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 1 padlizsán egészben
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék rukkola levél (elhagyható)
- 1 evőkanál tahini paszta
- ½ citrom leve (kb.)
- ½ tk füstölt paprika
- ½ teáskanál frissen őrölt, pirított római köménymag
- 1 marék koriander vagy petrezselyemlevél
- Kevés víz
- Só, bors
Elkészítés
- A padlizsánt a grillsütőn addig sütjük, amíg a húsa puha, bőre kissé ráncos lesz.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd felhasználásig a hűtőszekrénybenpihentetjük (max 3 napig).
- A padlizsán húsát egy aprítógépbe kanalazzuk.
- Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Sózzuk, borsozzuk, majd addig pürézzük, amíg egy sűrű állagú krémet kapunk.
- Megkóstoljuk, és ha hígabban szeretnénk, adunk még hozzá citromlevet és vizet.
- Néhány másodpercig ismételten pürézzük.
- A humuszt egy tálba átszedjük, és paprikával/cayenne-nel díszítjük.
- Tálalásig hűtve tartjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu