A télen lefagyasztott őzhús nyáron is felhasználható. Példa erre a grillezett őzhús szelet, amely télen-nyáron remek vendégváró étel lehet. Tuti finom, és tuti egyszerű az elkészítése, azonban fontos, hogy kiváló minőségű húst alkalmazzunk!..
Hozzávalók
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek ananászlé (lehetőleg friss)
- 4 tört boróka bogyó
- 2 szelet narancshéj
- 2 gerezd fokhagyma, présleve
- 1 szál rozmaring
- 4 őzhús szelet (gerinc, lapocka, comb)
- Kb 2-3 dkg vaj
Elkészítés
- A vajon kívül a hozzávalókat elkeverjük egy nagy tálban, amiben a hús szeleteket alaposan megfoghatjuk, bedörzsöljük. Lefedjük, és kb 3-4 órán át hűtőszekrényben marináljuk.
- Sütés előtt fél órával kivesszük a hűtőszekrényből, és forró grill serpenyőben mindkét oldalon kb 3-5 percig átsütjük. A végén vajat adunk hozzá, és amikor a vaj elolvadt a húson, kivesszük a húst serpenyőből, fóliával lefedjük, és néhány percig pihentetjük.
- Tálalás előtt a keletkezett szafttal lelocsoljuk.
Tippek
- A sütés ideje attól függ, hogy milyen vastag a hús, és mennyire átsülve kedveljük a húst – ideális a medium rare, azaz amikor a hús közepe kissé pink marad.
- Ünnepei alkalmakra tálaljuk az átsült szeleteket vastag csíkokra vágva – esetleg a köretre helyezve.
- Tálaljuk a húst egyszerű körettel, szezonális párolt zöldséggel és valami burgonyás körettel. Köretek>>
- A grillezett őzhús szelet nyáron is elkészíthető a kerti grillsütőn. Ebben az esetben a vajat pihentetés előtt adjuk a húshoz, sőt el is hagyható, úgy egészségesebb is lesz az étel.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu