Ez a gránátalmás sült csirke sütőtökkel készül, de ajánlatos még egy-két köretet tálalni mellé (pl krumplipüré, párolt zöldségek, saláta stb). Ideális vendégváró étel a téli ünnepek alatt.
Hozzávalók
- 1 közepes egész csirke
- 2 evőkanál apróra vágott zsálya
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál puha vaj vagy tejmentes margarin
- 4 dl gránátalmalé
- 1 citrom
- 1 kis sütőtök
- só, bors
- ½ gránátalma, kimagozva
- zsályalevelek
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
- A puha vajat, zsályát, fokhagymát és a sót összekeverjük, majd ezzel bedörzsöljük a csirkét (a bőr alatt, a mellkas mentén is).
- A citromot félbevágjuk, néhány darab zsályalevéllel együtt az üregbe tesszük.
- A csirkét egy tepsibe helyezzük.
- A sütőtököt megpucoljuk, majd falatnyi kockákra vágjuk, és a csirke köré szórjuk. A maradék vajas keveréket a sütőtökre morzsáljuk.
- A sütő közepén körülbelül 75 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a mázat. A gránátalmalét egy lábasba öntjük (egy kanál cukrot adhatunk hozzá, ha a lé cukormentes). Felforraljuk és sűrű sziruppá redukáljuk.
- Kivesszük a csirkét a sütőből, és szilikon ecsettel megkenjük a mázzal, majd őrölt borssal meghintjük.
- Még kb 15 percig sütjük – majd leellenőrizzük a csirke combjainál, hogy átsült-e.
- Amikor a csirke átsült, és szép barna, kivesszük a sütőből és 10 percig pihentetjük.
- A csirkét és a sütőtököt a maradék sziruppal leöntve tálaljuk, a gránátalma magokkal megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu