Tavasszal a legegészségesebb sütemény a répatorta, hiszen nem kell sok cukor hozzá. Ez a gluténmentes répás gyümölcskenyér olajjal készül, így tejmentes is. 10 deka cukrot használtam (az eredeti recept felét), és a sütemény még mindig túl édes volt számomra. Amúgy puha, szaftos, finom és nagyon könnyen elkészíthető!
Hozzávalók
- 300 g sárgarépa
- 2 db tojás
- 100 ml növényi olaj
- 100 g muscovado barnacukor
- 100 g mazsola vagy szultána
- 75 g aprított dióbél
- 200 g gluténmentes liszt
- 2 tk sütőpor (gluténmentes)
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ tk mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 160 C-ra. Egy közepes kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral vagy papírkosárral.
- A sárgarépát finoman lereszeljük.
- A tojásokat egy nagy tálban felverjük, majd hozzáadjuk az olajat, cukrot, reszelt sárgarépát, mazsolát és az apróra vágott diót. Kombináljuk.
- Beleszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszerporokat, majd fakanállal jól összekeverjük.
- A keveréket a sütőformába kanalazzuk, a felületét elsimítjuk.
- 75-80 percig sütjük, vagy amíg a közepébe szúrt nyárs tisztán jön ki.
- Kivesszük a süteményt a sütőből, és hűlni hagyjuk 5 percig a formában, majd egy rácsra áttesszük.
- Ha cukormázzal, tejszínhabbal vagy sajtkrémmel szeretnénk tálalni, akkor ezeket elkészítjük, amíg a sütemény hűl.
- A cukormázzal, krémmel bevonjuk a gyümölcskenyeret, és szeletelhetjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu