Teljesen észrevehetetlen, hogy ez a gluténmentes kávé és diós püspökkenyér nem tartalmaz se glutént, se tejterméket, ugyanis különösen puha. Én vegán krémsajttal készítettem el, lehet alkalmazni vegán vajkrémet vagy porcukorból készült cukormázat is. Akik számára nem gond a tejtermék, használhatnak normál krémsajtot és vajat.
Hozzávalók
- 100 g növényi-alapú margarin
- 75 g sötét muscovado cukor
- 3 tojás
- 200 g gluténmentes liszt
- 2 tk gluténmentes sütőpor
- 75 g dió bél
- 75 ml espresso kávé
A krémhez:
- 200 g vegán krémsajt
- ½ tk vanília paszta
- 2 ek porcukor
- 2 evőkanál méz
Elkészítés
- Lefőzzük az espressót és hűlni hagyjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Egy kenyérsütőformát kivajazunk vagy kibélelünk papírkosárral.
- Egy kis robotgépben a diót durvára ledaráljuk. Félretesszük.
- A margarint és a cukrot habosra keverjük, majd belekeverjük a kávé két-harmadát, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden adagolás után alaposan megkeverjük.
- Belekeverjük a lisztet, majd a diót.
- A masszát a formába töltjük, a tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd betesszük a sütő közepére.
- Kb 45 percig sütjük, vagy amíg egy beleszúrt hústű tisztán jön ki. Lehet, hogy sütés közben le kell fedni a formát alufóliával, ha hamar barnul.
- A süteményt 5 percig pihentetjük a sütőben (de nyissuk ki a sütő ajtaját egy kicsit!), majd kivesszük a formát a sütőből és áttesszük a süteményt egy rácsra hűlni.
- Amikor a sütemény kihűlt, krémesre keverjük a cukrot és krémsajtot, majd hozzáadjuk a mézet, a maradék kévét és vaníliát. Ezt rákenjük a torta tetejére és dióval díszítjük.
Kapcsolatos receptek
- Gluténmentes sütemények
- Püspökkenyerek
Zest.hu