A Gazpacho egy spanyol leves, amelyet hidegen fogyasztunk. A gazpacho fő alapanyaga a paradicsom, amely egy szuperétel, hiszen nagyon magas az antioxidáns tartalma. Mivel a leves nem más, mint nyers alapanyagok turmixa, a gazpacho nem csupán egy egészséges leves, de az egyik legalkalmasabb méregtelenítő étel is. Forró, nyári napokon kimondottan hűsítő a hatása..
Hozzávalók
-
½kg érett paradicsom
-
1 gerezd fokhagyma
-
4-5 újhagyma
-
½ Kaliforniai paprika
-
5cm uborka
-
1 citrom leve
-
1 és fél ek olíva olaj (hidegen sajtolt)
-
Só, bors, paprika – ízlés szerint
-
2 ek friss koriander és-vagy petrezselyem zöldje
Díszítés
- 2.5cm uborka apró darabokra vágva
- ¼ paprika apró darabokra vágva
- 1 ek karikákra vágott újhagyma
Elkészítés
-
Mossuk meg alaposan, majd vágjuk apró darabokra az alapanyagokat.
-
Egy robotgéppel turmixszoljuk össze a paradicsomot és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a többi zöldséget, sót, borsot és 1 csipetnyi piros paprikát (ez lehet csípős is!). Turmixszoljuk tovább – de ne pürévé, azaz a leves maradjon kissé darabos.
-
Töltsük át egy tálba és hűtőszekrényben hűtsük le 15-20 perig.
-
Tálalás előtt díszítsük az apróra vágott uborkával, paprikával és újhagymával.
Tippek
-
Ha lehet, alkalmazunk bió termékeket!
-
A kaliforniai paprika lehet piros, zöld, sárga de a magyar paprika is megteszi
-
A citromot lehet helyettesíteni 2 ek sherry vagy borecettel
-
A tavaszi hagymát helyettesíthetjük lilahagymával vagy vöröshagymával is
-
Pikánsabb lehet, ha 1 apróra vágott chilli paprikát is bele turmixszolunk (magokat távolítsuk el!)
-
A gazpacho remek méregtelenítő étel, főleg azokon a napokon, amikor csakis nyers zöldségeket és gyümölcsöket lehet enni. Méregtelenítő programok>>
Zest.hu