Az alábbi fűszeres almatorta zabtejjel készül, így tejmentes, de normál tej is alkalmazható a recepthez. Tálaljuk vaníliakrémmel, vagy elég megszórni egy csipetnyi fahéjjal elkevert porcukorral. Ideális süti hűvös, őszi napokon egy bögre tea vagy kávé kisérőjeként!
Hozzávalók
- 4 db alma
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt leve és héja
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg muscovado cukor
- 3 db tojás
- 10 dkg margarin olvasztva, 1 dl napraforgóolaj
- 2 dl zabtej
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk.
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és vékonyan felszeleteljük. Egy tálba tesszük őket, lelocsoljuk citromlével, és hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd a vaníliás cukrot. Pihentetjük.
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a fűszerporokat, sütőport és összekeverjük.
- Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet.
- A folyékony keveréket a liszteshez adjuk, majd csomómentessé keverjük.
- Óvatosan beleforgatjuk az almadarabokat (beleértve a kiengedett levet is).
- A masszát a tortaformába töltjük, majd a tetejére szórunk egy kanál cukrot.
- Az előmelegített sütő közepén körülbelül egy óra alatt aranybarnára sütjük.
- A torta közepébe szúrunk egy pálcikát vagy hústűt – ha tisztán jön ki, akkor a torta átsült rendesen. Ha nem, visszatesszük a sütőbe 5 percre, és megismételjük a tűpróbát.
- Amikor a torta átsült rendesen, kikapcsoljuk a sütőt, majd kissé kinyitjuk az ajtaját, és hagyjuk kicsit kihűlni a tortát a sütőben.
- Tíz perc pihentetés után kivesszük a tortát a sütőből és hagyjuk további tíz percig hűlni, majd óvatosan kicsatoljuk a tortaformából.
- Melegen tálaljuk vanília-sodóval – vagy szobahőmérsékleten, porcukorral meghintve is tálalhatjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu