
Ezek a fügés leveles tészta rózsák nagyon egyszerűen elkészíthetők. Továbbá a recept vegán és gluténmentes tészta is használható hozzá. A fügelekvárt előző este el lehet készíteni, így a rózsák elkészítése és sütése mindössze 20 percet vesz igénybe. Tökéletes ínyencség délutáni teára, szülinapi bulikra, ünnepi reggelire, pl Valentin napon vagy anyák napján.
Hozzávalók
- Körülbelül 6-8 db füge
- 1 kocka margarin
- 1 tk fahéj
- 2 evőkanál finomítatlan cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 készre nyújtott leveles tészta (tejmentes)
Elkészítés
- Először elkészítjük a fügelekvárt.
- Félbevágjuk a fügéket, majd egy kiskanál segítségével kikanalazzuk a húsukat.
- Egy kis serpenyőben felforrósítjuk a margarint, majd hozzáadjuk a fügehúst, fahéjat és a cukrot.
- Lassú tűzön körülbelül 5 percig kevergetjük, amíg lekvárszerű nem lesz.
- Hozzáadjuk a citromlevet, és addig keverjük, amíg ismét besűrűsödik. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hagyjuk teljesen kihűlni. A lekvár hűtőszekrényben kb 3 napig tárolható.
- Amikor készen állunk a tésztarózsák elkészítésére, a sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- A tésztát kitekerjük, majd kb 8 cm-es négyzetekre vágjuk.
- Egy kis késsel átlósan, a 4 sarokból kiindulva, a négyzet közepe felé a tésztát bemetsszük, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át a közepét.
- Minden négyzet közepére teszünk egy teáskanálnyi fügelekvárt.
- Így a kapunk 4 háromszög alakú tésztát a lekvár körül.
- Az egyik háromszög 2 sarkát megfogjuk, és a lekvár felé húzzuk úgy, hogy majdnem körbe vegye. A sarkokat a tésztába nyomjuk.
- Ezt megismételjük az ellenkező háromszög alakú tésztával. Ismét rögzítjük a sarkokat.
- Megismételjük a maradék két háromszög alakzattal. Egy rózsára hasonlító alakzatot kell kapnunk, a lekvárral a közepén, ami ne legyen lefedve a tésztával.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a rózsákat, majd 15 percig aranybarnára sütjük őket.
- Hagyjuk pár percig hűlni, majd porcukorral megszórjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
