A francia bundáskenyér vagy pirítós ( french toast) egy világhírű és közkedvelt ínyencség, különösen ünnepi reggelire. Általában szikkad kenyérből és briósból készül, de a franciák maradék croissantokat is fel szoktak használni hozzá. Ez a francia bundás croissant nagyon egyszerűen elkészíthető, csupán megforgatjuk a félbevágott péksüteményt egy tojásos, vaníliás, cukros tejben és kisütjük. Én egy gyors áfonya mártással és vaníliás joghurttal tálaltam, de passzol mellé crème fraiche, vaníliakrém, túrókrém, tejszínhab, befőtt, friss vagy karamellizált gyümölcsök, kompót, méz, juharszirup stb.
Hozzávalók
- 2 szikkadt croissant (friss nem jó a recepthez)
- 1 tojás
- 1 kis bögre teljes zsírtartalmú tej
- ½ teáskanál vanília kivonat
- ½ teáskanál fahéj (elhagyható)
- 1 kocka vaj a sütéshez
- Tálaláshoz: vanília mártás, crème fraiche, görög joghurt, tejszínhab, gyümölcshab, kompót, friss gyümölcs, méz vagy juharszirup stb.
Elkészítés
- A croisssant kifliket hosszában félbevágjuk. Ha belül még puhák, egy tányéron hagyjuk őket még jobban kiszáradni (szükség esetén egy éjszakán át).
- Egy tálban összekeverjük a tojást, cukrot, tejet, vaníliát és a fahéjat (ha használunk).
- A croissant feleleket a keverékbe mártjuk úgy, hogy teljesen bevonják őket. Ezeket egy tányérra tesszük.
- Egy nagy, tapadásmentes serpenyőt alacsony lángon felhevítünk, majd megolvasztjuk benne a vajat.
- Beletesszük a croisssant feleket, vágott oldalukkal lefelé nézve, majd közepesre emeljük a hőfokot.
- Kb. 3 perc elteltével, amikor szép barnára sültek, megfordítjuk őket, és kb 2 percig sütjük a másik oldalukon is.
- Melegen tálaljuk, ízlés szerinti mártással, krémmel, tejszín- vagy gyümölcshabbal vagy feltéttel.
Kapcsolatos receptek
- Gyümölcsös desszertek
- Villásreggeli
- Valentin napi édességek