A casserole a francia konyha egyik alapétele. Nevét a mély, fedeles öntöttvas serpenyőről kapta, amiben egytálételeket szoktak a franciák lassan főzni – leginkább a sütőben, de a tűzhelyen is lehet. Ez a francia almás aprópecsenye egy klasszikus étel Normandiábn. A hagyományos recepthez adtam egy sárgarépát, de nyugodtan használhatunk egyéb zöldséget is pl paprikát, zöldbabot vagy zöldborsót. Zöldsalátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 600 g kockára vágott sertéshús (comb vagy lapocka)
- ½ bögre almalé (lehetőleg frissen préselt)
- 1 közepes hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 tk kukorica-alapú étkezési keményítő vagy liszt
- 1 sertés vagy csirke alapleves kocka
- 2 db zöld alma
- 1 tk kakukkfű levél
- 1 db babérlevél
- 500 ml forrásban lévő víz
- 600 g burgonya, kockára vágva
- 1 gerezd fokhagyma, présleve
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Elkészítés
- A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
- Egy nagy hőálló edényben felforrósítjuk az olajat.
- Hozzáadjuk a sertéshúst és pár percig megpirítjuk.
- Hozzáadjuk az almalevet, és nagyon alacsony hőfokra állítjuk a tűzhelyt.
- Közben a hagymát vékonyan felszeleteljük. Az almát meghámozzuk és kimagozzuk, majd gezedekre vágjuk.
- A sárgarépát és a burgonyát falatnyi kockákra vágjuk (ha bio, nem kell meghámozni őket).
- A húshoz adjuk a vöröshagyma szeleteket a kakukkfű levelekkel, és pár percig főzzük.
- Rászórjuk a kukoricalisztet, majd fokozatosan öntjük hozzá forró vizet, miközben kevergetjük.
- Hozzáadjuk az alapleveskockát, fokhagymát és a burgonyát.
- Felforraljuk, majd hozzáadjuk az almagerezdeket és a babérlevelet.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, lefedjük az edényt.
- A lefedett edényt a sütőbe tesszük, és körülbelül 45-50 sütjük, amíg a burgonya megpuhul.
- Tálalás előtt zöldpetrezselymet szórunk a tetejére.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu