A forró toddy egy olyan meleg ital, amit téli, hideg napokon fogyasztunk, sokszor lefekvés előtt. A népi gyógyászatban évszázadok óta használják influenza és megfázás elleni gyógyírként. Az eredeti hot toddy Skóciából származik, és skót whiskey-vel készül, manapság azonban létezik sok más verzió is. A forró toddy nem tea, hanem forró víz, tömény alkohol, cukor vagy méz és fűszerek keveréke. Íme néhány autentikus és modern forró toddy recept.
Klasszikus Hot Toddy receptek
Skót hot toddy
- Hozzávalók: 1 tk méz vagy cukor, 1 szelet friss citrom vagy 2 ek friss citromlé, 1 csésze forró víz, 4 cl skót whisky
- Opcionális fűszerek: 1 csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 fahéjrúd, 1 szegfűszeg
- Elkészítés: A fűszereket, mézet egy füles pohárba tesszük, leöntjük a forró vízzel, majd a whisky-vel, hozzáadjuk a citromot-citromlét, megszórjuk a szerecsendióval.
Forró toddy gin-nel
- Hozzávalók: 35 ml London Gin, 20 ml citromlé, 55 ml forró víz, 1 tk cukor, fahéjrúd
- Opcionális: 10 ml áfonya likőr (creme de cassis)
- Elkészítés: egy pohárban a hozzávalókat elkeverjük, fahéjrúddal díszítjük
Modern Hot Toddy receptek
A következő forró toddy italok a modern verziók. 1 pohár 2.5-3.5 decilitert jelent – attól függően, hogy milyen erősen szeretjük.
Rumos toddy (más néven black stripe)
- Hozzávalók: 55 ml sötét rum, 1 tk méz (vagy molasses), 1 pohár forró víz, 1 citromszelet, fahéjrúd
- Elkészítés: a rumot egy pohárban elkeverjük a mézzel, leöntjük a vízzel, citrom szelettel és fahéjrúddal díszítjük.
Forró gyömbéres toddy
- Hozzávalók: 30 ml bourbon whisky, 15 ml gyömbérlikőr, 1 ek méz, 1 tk citromlé
1 pohár forró víz - Elkészítés: egy pohárba töltjük a hozzávalókat, leöntjük a vízzel
Téli gyümölcsös toddy
- Hozzávalók: 45 ml almalikőr, 45 ml narancslikőr, 20 ml friss zöldcitromlé, 1 tk méz, 1 pohár forró víz, alma, narancsdarabok, néhány csík narancshéj
- Elkészítés: a fűszereket, gyümölcsöket és likőröket egy pohárba töltjük, leöntjük a forró vízzel. Elkeverjük
Sült almás forró toddy
- Hozzávalók: 55 ml alma whisky vagy Calvados, 1 tk méz, 1 pohár forró víz, negyed sült alma, fahéjrúd
- Elkészítés: a sült almát a pohárba tesszük leöntjük a mézzel és whisky-vel, majd leöntjük a vízzel. Fahéjrúddal tálaljuk.
Rumos-vajas forró toddy
- Hozzávalók: 1 kis szelet vaj, 1tk barnacukor, 55 ml sötét rum, 1 pohár forró víz
- Opcionális fűszerek: őrült fahéj, őrölt szerecsendió, vanília eszencia
- Elkészítés: a fűszereket, cukrot és vajat egy pohárban elkeverjük a rummal, majd leöntjük a vízzel
Narancsos forró toddy
- Hozzávalók: 50 ml rum, 25ml narancslikőr, 5ml zöldcitromlé, 1 pohár forróvíz, zöldcitrom és narancs szelet
- Elkészítés: a likőröket és zöldcitromlevet egy pohárba töltjük, leöntjük a vízzel, 1-1 zöldcitrom és narancsszelettel tálaljuk.
Tippek
- A víz legyen forró, de ne öntsünk frissen forralt vizet egyből a citromra vagy mézre, mert a vitaminok elpusztulnak.
- A forró toddy ideális ital hideg, téli estéken – különösen lefekvés előtt.
- Influenza és megfázás ellen is hatásos – de ne felejtsünk el sok vizet is fogyasztani mellette. Továbbá, ha antibiotikumot vagy egyéb gyógyszereket szedünk, akkor alkohol fogyasztása nem ajánlott.
Kapcsolatos cikkek