A karácsonyi vásárok, partik elmaradhatatlan itala a forralt bor, amelynek lényege, hogy nem szabad a bort forralni, mert az alkohol kipárolog. Éppen ezért célszerűbb előbb egy szirup-alapot készíteni, amit csupán felöntünk vörösborral, majd kissé felmelegítünk. A következő forralt bor szirup előre elkészíthető pl egy buliba, de akár utolsó pillanatbeli ajándékként is elkészíthető barátok, rokonok számára. Tuti egyszerű recept..
Hozzávalók
- 30 dkg kristálycukor
- 2 db (hosszú) fahéjrúd
- 12 db boróka bogyó
- 10 db szegfűszeg
- 2 ek narancs likőr
- ¾ tk reszelt szerecsendió
Kellékek: 2-3 üveg (250-450ml)
Elkészítés
- A hozzávalókat egy nehéz aljú lábasba töltjük, felöntjük 1 liter vízzel. Lassan felmelegítjük, közben kevergetjük.
- 5 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- Belekeverjük a narancslikőrt.
- 2-3 mini pálinkás vagy likőrös üveget sterilizálunk, majd a kihűlt szirupot egy sterilizált tölcséren keresztül az üvegekbe töltjük. A fahéj rudakat az üvegekbe helyezzük, és egyenlően elosztjuk a szegfűszegeket és boróka bogyókat.
- Az üvegeket lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk, max 2 hónapig.
Felhasználás
450 ml szirupot öntsünk 1 üveg vörösborhoz, ezt melegítsük fel (de forrjon) egy lábasban. Adhatunk hozzá néhány szelet narancsot vagy mandarint is.
Tippek
- Boróka bogyó helyett alkalmazhatunk csillag ánizst.
- Ha kettőnél több üvegbe töltjük a szirupot, a fahéj rudakat főzés előtt törjük ketté.
- A forralt bor szirup ideális karácsonyi vagy szilveszteri ajándék lehet – az üveget díszítsük szárított narancs szeletekkel és szalaggal. Szárított narancsszeleteket könnyen készíthetünk, csupán felszeletelünk egy narancsot, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 150 fokon 15 percig szárazra sütjük.
Kapcsolatos cikkek