A fácánmell ideális alapanyag “egyszerű-de-nagyszerű” ételek készítéséhez. Megkönnyíti a sütés-főzést, ha konyhakész, filézett húst alkalmazunk. A fácánmell almasörben egy Normandiában népszerű, rusztikus étel.
Hozzávalók
- 4 szelet fácánmell filé
- 8 szelet szalonna (füstölt, csíkos)
- 5 salotta hagyma
- Fél liter almasör
- 1 kis darab vaj vagy margarin
- 1 tk cukor
- 3 dkg liszt vagy étkezési keményítő
- 5-6 ek créme fraiche
Elkészítés
- A fácánmelleket vajjal bekenjük, 2-2 szelet szalonnával becsomagoljuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig barnára sütjük, majd 2.5 dl almasörrel felöntjük, lefedjük (fedővel vagy fóliával), és 170 fokra állított hőfokon 45-60 percig sütjük tovább a sütőben.
- Közben elkészítjük a mártást. A maradék almasört felforraljuk, felére redukáljuk. A salotta hagymákat vékonyan felszeleteljük, egy serpenyőben a vajban puhára sütjük, majd a cukorral karamellizáljuk. Ez kb 15 perc. Lehúzzuk a tűzhelyről, felöntjük a redukált almasörrel, és hozzáadjuk a lisztet. Simára keverjük. Félretesszük.
- Amikor a fácánmell elkészült, leöntjük a főzőlevet (ezt megtartjuk), és néhány percig letakarva pihentetjük a húst.
- Közben befejezzük a mártást. A hagymás, lisztes mártást visszatesszük a tűzhelyre, 1-2 percig besűrítjük. Hozzáadjuk a créme fraiche-t, sűrű mártássá főzzük. Ha szükséges, adjunk hozzá a leszűrt főzőléből is.
- A fácánmelleket tányérra helyezzük, a mártással leöntjük vagy körbe öntjük.
Tippek
- Tálaljuk főtt vagy petrezselymes burgonyával és legalább egy szezonális párolt zöldséggel vagy salátával. A sütő alsó polcát is ki lehet használni extra sült zöldségek készítéshez!
- Créme fraiche helyett alkalmazhatunk sűrű főzőtejszínt kevés tejföllel elkeverve vagy görög joghurtot – az utóbbival legyünk óvatosak, könnyen összefuthat!
- A fácánmell almasörben remekül passzol egy francia menübe. Ideális vendégváró, ünnepi alkalmakra, vagy családi ebédre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu