Ha gyors és egyszerű finomságra vágysz, ami vega és nincs tele cukorral, próbáld ki ezt az epres leveles tészta lepényt. Használhatunk bolti eperlekvárt, konzervet vagy kompótot is– bár ezekben általában nagyon sok a cukor! Ezeket a lepényeket lehet melegen, vaníliakrémmel vagy vaníliafagylalttal találni, pl egy hétvégi ebéd után. Vagy hagyjuk kihűlni, és porcukorral meghintve tálaljuk tea vagy kávé mellé reggelire, uzsonnára.
Hozzávalók
- 1 készre nyújtott vegán leveles tészta (lehet gluténmentes is)
- Kb 25 db eper
- 1 tojás (elhagyható)
- Porcukor
Az eperkrémhez:
- 1 db eper (kb. 250 g)
- 3 evőkanál muscovado cukor
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítés
- Először elkészítjük az eperkrémet: eltávolítjuk a zöld leveleket, majd durván felaprítjuk az epret.
- Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát. Óvatosan, fakanállal kevergetve, felmelegítjük, amíg a cukor feloldódik. Addig főzzük, amíg sűrű és ragacsos nem lesz. Hagyjuk kihűlni. (Ez a lépés jóval előre megtehető.)
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Megmossuk az epreket, majd eltávolítjuk a zöld leveleket. Mindegyiket három részre vágjuk – a középső darabnak szív formát kell kepéznie.
- A tojást enyhén felverjük egy kis tálban, ha használunk.
- A leveles tésztát kinyújtjuk, majd 4 téglalapra vágjuk. A szegélyeket befelé hajtjuk egy kicsit, ezáltal szegély keletkezik.
- A lepényeket egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd villával összeszurkáljuk a szegélyek mentéig.
- Egy evőkanál eperkrémet egy tálba teszünk és kevés vizet összekeverjük – ez lesz majd a máz.
- A maradék eperkrémet rákanalazzuk a lepényekre, egyenletesen elkenve egészen a szegélyig. Ezeken elrendezzük a friss eper szeleteket, tetszőleges mintákat készítve.
- Szilikon ecsettel megkenjük az epret a mázzal.
- A lepények peremeit esetleg a tojással megkenjük (vegán verzóhoz lehet növényi alapú tejet is alkalmazni).
- Kb 20 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.
- Hagyjuk egy kicsit pihenni a lepényeket, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Vagy egyből tálalhatjuk vaníliakrémmel leöntve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu