
Manapság a szupermarketekben vásárolunk konyhakész tészta szószokat, mártásokat, mert ezekkel seperc alatt lehet ebédet, vacsorát varázsolni az asztalra. Azonban a legtöbb ilyen konyhakész szósz, még a hűtött, friss verzió is, tele van cukorral és/vagy adalékokkal! Az alap, mindennapi tésztaszószt nagyon egyszerű elkészíteni házilag! Millió recept létezik friss vagy konzerv paradicsom felhasználásával – ez az egyszerű paradicsomszósz csupán egy alaprecept, amit ki lehet egészíteni. Én pl. adok hozzá sárgarépát és/vagy pirospaprikát, hogy édesebb legyen (cukor helyett), és bármilyen zöldfűszert, ami éppen van a konyhakertemben. Reszelt cukkinit, spenótot, fűszereket stb. is adhatunk hozzá, hogy érdekesebb íze legyen. Érdemes dupla vagy tripla mennyiséget készíteni, majd fél liternyi adagokat lefagyasztani, amiket felhasználhatunk tésztákhoz, egytálételekhez, húsgombócokhoz, levesekhez stb..
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 2 doboz konzerv paradicsom (800 g) vagy 1 liter passzírozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
Opcionális:
- 1 sárgarépa
- 1 piros paprika
- Vagy 1 teáskanál barna cukor (elhagyható)
- 1 evőkanál vörösbor vagy balzsamecet
Fűszernövények:
- Egy maréknyi zöldfűszer (ez lehet bazsalikom, zöldpetrezselyem, koriander, kakukkfű vagy menta)
Elkészítés
- Meghámozzuk, majd felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát. Apróra vágjuk a sárgarépát és a pirospaprikát (opcionális).
- Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, és alacsony hőfokon 5-8 percig dinszteljük. (Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, és a sárgarépát is, ha használunk!)
- Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevergetjük néhány másodpercig, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket vagy a passzírozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
- Adunk hozzá egy kis pohár vizet, ha túl sűrű.
- Hozzáadjuk a cukrot és a balzsamecetet, (ez nem szükséges, ha sárgarépával és/vagy paprikával főzzük a mártást).
- Körülbelül 25 percig sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a zöldfűszereket és botturmix segítségével sűrű mártássá pürézzük.
- Ha nem használjuk fel a paradicsomszószt azonnal, akkor hagyjuk kihűlni, majd sterilizált üvegekbe töltjük és a hűtőszekrényben tároljuk. Vagy műanyag edényekbe töltünk adagokat, amiket lefagyasztunk.
Tippek
- Ha nincs friss zöldfűszerünk, akkor használjunk szárított olasz fűszerkeveréket (1 teáskanál), vagy csak oregánót/majoránnát, amit a hagymával együtt pároljunk!
- Lehet bele tenni babérlevelet is, de azt el kell távolítani pürézés előtt.
- Ebből a paradicsomszószból kiváló leves készülhet – csupán adjunk hozzá egy kis zöldség- vagy csirke alaplevest!
- A csípős vagy pikáns ízek kedvelői kiegészíthetik a párolt zöldségeket chilipehellyel vagy apróra vágott chilivel (továbbá, ha adunk hozzá őrölt római köményt, koriandert, fűszerpaprikát és oregánót, akkor egy tipikus mexikói paradicsomszószt kapunk).
Kapcsolatos receptek
