A friss málna hátránya, hogy hamar megromlik. Így a szezonja alatt sem lehet sokat vásárolni egyszerre, hiába olcsó, mert másnapra már puha vagy foltos lesz. A megoldás az, hogy egyből lefagyasztjuk a friss termést! A kiengedett málna már nem olyan szép, mint a friss, így dekorációként használhatatlan, de nagyon sok desszertet, süteményt, fagyit lehet belőle készíteni. Ez az egyszerű málna lekvár remek példa erre. Továbbá ez a lekvár egy tuti egyszerű módszerrel készül, de az eredmény ugyanolyan finom, mint a hagyományos – ráadásul azonnal is fogyasztható!
Hozzávalók
- 25 dkg málna
- 12.5 dkg cukor (minimum)
- 2 teáskanál vanília paszta
- ½ citrom leve
Elkészítés
- Egy kis tányért a hűtőszekrénybe teszünk.
- A málnát megmossuk (ha szükséges), majd egy nehéz-aljú lábasba szórjuk. Villával kissé összetördeljük.
- Hozzáadjuk a cukrot és óvatosan felmelegítjük, majd fakanállal addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódott.
- A hőfokot feljebb állítjuk és sűrű, ragacsos lekvárrá főzzük. (A főzési idő a málna érettségétől és a hozzáadott cukor mennyiségétől függ). Időnként megkeverjük.
- Kiveszük a kis tányért a hűtőből. Rácseppentünk egy kis darab lekvárt, majd 30 másodpercre betesszük a hűtőszekrénybe. A ujjunkkal a lekvárba nyúlunk, ha ráncos lesz a felszíne és ragasztószerű az állaga, akkor kész van. Ha nem, akkor néhány percig még főzzük, majd a tesztet megismételjük.
- Amikor a lekvár elkészült, a tűzhelyt lekapcsoljuk. A lekvár felszínén keletkezett habot eltávolítjuk.
- A még forró lekvárba keverjük a citromlevet és vanília pasztát.
- Kanállal a lekvárt egy kis (kb. 200 ml), steril üvegbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk.
- Amikor teljesen kihűlt, hűvös helyen tároljuk (például kamra, pince). Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Tippek:
- Vaníliapaszta helyett vaníliarúd is alkalmazható – kaparjuk ki a magokat, majd vágjuk félbe a rudat. Ezeket a málnával együtt főzzük, és a végén a kis rudakat eltávolítjuk.
- Ez a lekvár nem túl édes, a vanília biztosítja az édes aromát. Tehát diétés, továbbá vegán is, így a legtöbb diétás étrendben fogyasztható. Akik édesesen szeretik a lekvárt, alkalmazzanak ugyanannyi cukrot, mint a málna (a főzési idő jóval levesebb lesz lesz).
- Ugyanez a lekvárkészítési módszer más bogyós termésekre is alkalmazható (pl szeder, eper, kékáfonya).