Ez egy nagyon egyszerű citromtorta, ami tökéletes olyan alkalmakra, amikor valami finomat szeretnénk sütni, de nincs sok időnk vagy energiánk macerás sütik készítéshez. Tejmentes verzióhoz alkalmazható növényi-alapú tej és margarin.
Hozzávalók
- 150 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 150 g puha vaj vagy tejmentes margarin
- 150 g porcukor
- 2 nagy tojás
- 2 evőkanál tej vagy mandulatej
- 2 citrom finomra reszelt héja
Citrom sziruphoz:
- 1 citrom leve
- 50 g porcukor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kivajazunk és kibélelünk egy tortaforma alját.
- A lisztet és a sütőport egy keverőtálba szitáljuk.
- A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Hozzáadjuk a tejet és a reszelt citromhéjat, majd óvatosan belekeverjük a lisztet.
- Amikor sima tésztát kapunk, átkanalazzuk a tortaformába.
- Körülbelül egy órát sütjük, 45-50 perc után már érdemes tűpróbát tartani.
- Amikor átsült, kivesszük a sütőből. A formában pihentetjük öt percig, majd rácsra kifordítjuk.
- A citromlevet leszűrjük. Egy kis lábasban a cukorral addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik.
- Ezt a szirupot a még meleg süteményre öntjük.
- Hűlni hagyjuk, majd szeleteljük és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu