A bodza virágzása idején érdemes szörpöt vagy szirupot készítenünk, mert nyáron süteményeket, fagylaltokat, desszerteket és koktélokat fantasztukusan feldobhatunk vele. Általában a hagyományos változatot készítem (lásd bodzaszörp recept>>) de az idén kevésbé édeset és egészségesebbet kívántam – továbbá aznap akartam már használni. Ezt az egyszerű bodzavirágszörpöt nem kell egy éjszakán át áztatni, az íze mégis ugyanolyan intenzív. Sötétnek tűnik a képen, mert muscovado cukrot használtam a recepthez, ami enyhén karamellizált ízt adott neki – de normál cukorral is elkészíthető, úgy világosabb lesz.
Hozzávalók
- 200g bodzavirág
- 1 citrom héja és leve
- 250 világos Muscovado cukor
- akácméz (opcionális)
- Víz
Elkészítés
- A bodzavirágokat alaposan megrázzuk, hogy megszabaduljunk a virágok alatt megbúvó rovaroktól, majd egy nagy lábasba tesszük őket és vízzel felöntjük.
- Hozzáadjuk a citrom héját, és 30 percig alacsony hőfok felett főzzük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy darab muszlinon vagy konyharuhán keresztül leszűrjük. Átnyomkodjuk óvatosan a bodzavirágokat, hogy az összes levet kipréseljük.
- Körülbelül 1-1,2 liter gyümölcslevet kell kapnunk. Ezt visszaöntjük a lábasba.
- Hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét. Felforraljuk, majd lassan rotyogtatjuk, amíg szörppé sűrűsödik, és kb felére redukálódik.
- Megkóstoljuk. Ha nem elég édes, adunk hozzá egy kis akácmézet.
- A keletkezett szörpöt egy tiszta, sterilizált üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.
- Hűtőszekrényben tároljuk – hetekig, sőt, hónapokig is eltartható.
Kapcsolatos receptek