Az édes-savanyú mártás az ázsiai konyhák egyik jellegzetes alapétele. Az édes-savanyú garnéla világszerte nagyon népszerű, különösen tengerparti országokban. Magyarországon a garnéla nem elterjedt, és nem is olcsó, így általában különleges alkalmakon tálaljuk. A következő édes-savanyú garnéla recept egy egyszerű változat, azaz nem kell két felvonásban sütni, mint a csirke és sertés változatot.
Hozzávalók
- 1 ek rizsbor ecet (kínai)
- 2 ek szójaszósz (kínai)
- 1 tk barnacukor
- 2 ek kukoricakeményítő, 2 ek vízzel elkeverve
- 1 dl víz
- 1 konzerv ananász ( 425 gr)
- 1 ek földimogyoró olaj
- 1 gerezd préselt fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 piros chili
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 kis konzerv vizigesztenye
- 20 dkg nagy garnéla
- 4 szál újhagyma
Előkészületek
- Az ananászt lecsurgatjuk, levét megtartjuk. Ha nem darabos, feldaraboljuk.
- A vizigesztenyét lecsurgatjuk, átöblítjük.
- A gyömbért lereszeljük.
- A chilit magtalanítjuk, ereit kivágjuk, felaprítjuk.
- A paprikát csíkokra felszeleteljük.
- A hagymát csíkokra vágjuk.
Elkészítés
- Az ecetet, szójaszószt, cukrot és keményítő pasztát elkeverjük a vízzel.
- Egy wokot felmelegítünk, amikor forró, beleöntjük az olajat, és magas hőfokon a chilit, gyömbért és fokhagymát fél percig átsütjük.
- Hozzáadjuk a paprika csíkokat, ananászt és vizigesztenyét. 2 percig kevergetjük, felöntjük a szósszal.
- 2-3 percig főzzük, majd belekeverjük a garnélákat. További 2-3 percig sütjük, akkor jó, amikor a rákok pinkké válnak.
- Tálalás előtt megszórjuk az újhagyma szeletekkel.
Tippek
- Tálaljuk egy kínai menü keretében, párolt rizzsel és legalább egy zöld körettel. Kínai receptek>>
- A csípős ízek kedvelői a végén megszórhatják csíkokra vágott chili paprikával is.
- Konzerv vizigesztenyét és ananászt a legtöbb ázsiai boltban lehet kapni.
- Fontos, hogy kínai alapanyagokat alkalmazzunk – az egyéb, pl indonéziai vagy japán alapszószok íze teljesen más.
- Kukoricakeményítő helyettesíthető egyéb étkezési keményítővel is, de a kukoricásnak legsemlegesebb az íze.
- Az édes savanyú garnéla egy gyors és egyszerűen elkészíthető étel, pikáns, de nem erős, így gyerekek is szívesen fogyasztják. Ideális vendégváró vagy különleges családi alkalmakra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu