Őszi hétvégeken jól esik a gofri reggelire, amit nagyon egyszerűen el lehet készíteni. A következő diós gofri fahéjas körtével készül, így szezonálisan illatos és természtesen nagyon finom is! Gluténmentes lisztet és tejmentes joghurtot is lehet használni, így a legtöbb diétás étrend keretében is fogyasztható.
Hozzávalók
- 1 csésze dióbél
- 1 csésze vaníliás joghurt (szükség esetén növényi)
- 2 db tojás
- 1 csésze sütőporos liszt (gluténmentes is jó)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál olaj
Körtés kompóthoz:
- 2 db körte
- 1 kocka vaj vagy margarin
- 1 evőkanál muscovado cukor
- ½ teáskanál fahéj
- Friss citromlé
- Juharszirup vagy méz
Elkészítés
- A diót egy kis konyhai robotgépben szemcsésre daráljuk. Egy nagy keverőtálba szórjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot és a tojást. Jól összekeverjük, majd hozzákeverjük a lisztet, fahéjat és az olajat. Addig keverjük, amíg sima, sűrű, de önthető tésztát nem kapunk. Pihentetjük.
- Elkészítjük a körtekompótot: a körtét meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, és hosszú, vékony szeletekre vágjuk. Egy tapadásmentes serpenyőben megolvasztjuk a vajat a cukorral és fahéjjal. A körte szeleteket a vajba tesszük, és kevés citromlével leöntjük. Körülbelül 5-10 percig főzzük. Akkor jó, amikor a körte ragadós lett és enyhén karamellizálódott. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és lefedve pihentetjük a kompótot.
- Közben bemelegítjük a gofrisütőt, olajjal mindkét sütőlapot kissé lespricceljük. A sütő használati utasításait követve, a gofrikat egymás után kisütjük, majd melegen tartjuk őket. Kb 4 gofri készíthető a tésztából, gofrisütőtől függően.
- A gofrikat a karamellizált körtével tálaljuk, juharsziruppal vagy mézzel meglocsolva.
Kapcsolatos receptek
- Gofri receptek
- Körte receptek
Zest.hu